Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΪΜΟΥ»-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ


Το ΙΚΑ ανακάλυψε 2.500... νεκρούς συνταξιούχους!


Το ΙΚΑ ανακάλυψε 2.500... νεκρούς συνταξιούχους!
Πάνω 2.500 περιπτώσεις ατόμων που έπαιρναν σύνταξη ενώ είχαν... πεθάνει, ταυτοποιήθηκαν, έπειτα από διασταύρωση στοιχείων του ΙΚΑ με άλλες κρατικές υπηρεσίες. 
Τα στοιχεία των θανόντων αυτών απεστάλησαν στα κατά τόπους υποκαταστήματα προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές.

Για όσες περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ταυτοποίησης, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές στους κατά τόπους Εισαγγελείς (έως σήμερα έχουν παραπεμφθεί 58 περιπτώσεις) ενώ διευκρινίζεται ότι η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποστέλλει τις παραπάνω υποθέσεις και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η διοίκηση του Ιδρύματος αναφέρει ότι μετά την απογραφή του 2011 και αφού δεν προσήλθαν να απογραφούν 7.500 δικαιούχοι, ανεστάλησαν οι συντάξεις τους.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε σε δηλώσεις του στον Βήμα Fm ότι η επιστροφή των «μαϊμού» συντάξεων και επιδομάτων θα γίνει με νόμο.

Παράλληλα, με παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κατσιρώδη, οι εισαγγελίες εφετών της χώρας καλούνται να διενεργήσουν έρευνα, κατά απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν άμεσα σε δίκη όσοι έπαιρναν παράνομα συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Ζητά επίσης από τους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών, να εντοπίσουν εάν στις περιπτώσεις των «μαϊμού» συντάξεων και των παράνομων επιδομάτων υπάρχουν ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων.

Σκοπός της έρευνας, πέραν της απόδοσης τυχόν ποινικών ευθυνών, είναι και η επιστροφή των παρανόμων εισπραχθέντων ποσών από το τους επιτήδειους, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: