Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ


Αντώνης Σαμαράς: «Αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές»


Αντώνης Σαμαράς: «Αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές»
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Η συνάντηση αφορούσε κυρίως στην εξειδίκευση των μέτρων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση των 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το πακέτο των συνολικά 11,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα απασχόλησε και το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο που προκάλεσε αναταράξειςεντός του στρατοπέδου του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως διεφάνη την Τρίτη κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση. Πρώτος βγήκε από το κτήριο ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος τόνισε πως «η συμμετοχή του υπουργείου (σ.σ. Εργασίας) παραμένει στα 5 δισ. ευρώ». 

Τον υπουργό Εργασίας ακολούθησαν οι άλλοι δύο συμμετέχοντες στη σύσκεψη.Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εφαρμογής της εφεδρείας ή και της πραγματοποίησης απολύσεων, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε, «κοιτάξαμε το πανόραμα των εναλλακτικών. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν τη δουλειά τους». 

Πριν από την έναρξη της σύσκεψης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που είχαν αποτύχει στο παρελθόν» 
Ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Στουρνάρα ότι «αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για να μειώσουμε το έλλειμμα, τους λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία. Ψάχνουμε τα πάντα. Αντίπαλός μας είναι η ανεργία». 

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, ενώ βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε την ταχεία και παραδειγματική τιμωρία των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων. Μάλιστα αναμένεται να συγκληθεί μικτό κλιμάκιο των υπουργείων Οικονομικών, υπό τον υφυπουργό Χρήστο Σταικούρα, και Εργασίας με σκοπό τη συζήτηση της τροποποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σχολιάζοντας την παρουσία του κ. Βρούτση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «είναι από τους λίγους που έχει τόσο καλή άποψη για την Οικονομία και μας έχει βοηθήσει στις περικοπές».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού είχε και τον «συμβολικό» χαρακτήρα της πολιτικής στήριξης του υπουργού μετά τις «βολές» που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τις προηγούμενες ημέρες τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο όσο και από τον πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. 
Στο μεταξύ, ο μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικομικών Χρήστος Σταϊκούραςτόνισε ότι έως τις 14 Σεπτεμβρίου, όποτε θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για το 2012, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι υπάρχουν αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, ωστόσο επισήμανε πως «θέλω να πιστεύει ότι δεν θα υπάρχουν για φέτος πρόσθετα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: