Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, τα οικονομοτεχνικά μοντέλα της Τρόικας εξειδικεύονται σε βάθος τετραετίας. Προς το παρόν, το πακέτο των μέτρων εξειδικεύεται και σε δεύτερη φάση θα προσδιοριστεί ο χρόνος υλοποίησής του.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος «υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης, που ανοίγει το δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας ανέφεραν στον κ. Βενιζέλο πως η απόκλιση με την κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα αγγίζει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
Λίγο πριν από τη συνάντηση με την Τρόικα, ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για απόκλιση τριών δισ. ευρώ, γεγονός που η Τρόικα δεν επιβεβαίωσε και αντί γι’ αυτό ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει διαφορά στις δαπάνες κρατικής λειτουργίας έξι δισ. ευρώ και ότι έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση μόνο για 5,5 δισ., τα οποία αφορούν στις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Αυτή η διαφορά αφορά συγκεκριμένα τομείς όπως η υγεία, η άμυνα, η δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, που καλούνται να συμβάλουν και πάλι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανεφέρθηκε στα φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας και τους ζήτησε να το λάβουν υπ’ όψιν τους.
Οι εκπρόσωποι της Τρόικας παρότρυναν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να θέσει το συγκεκριμένο θέμα σε ανώτερο, από αυτούς, επίπεδο.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε «το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας. Αυτό δε, πρέπει να
γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο. Αυτό προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της κυβέρνησης προς την Τρόικα για τον
περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους».
Επίσης, «ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες, που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με τη μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών».
Συζήτηση έγινε επίσης και για τη «σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας
του δημοσίου χρέους».
Τέλος, «ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου