Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Εν αναμονή της συνάντησης Βρούτση - τρόικας, αποκλεισμένη η είσοδος του υπουργείου

Στο τραπέζι ο κατώτατος μισθός


Από την κυβέρνηση θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός μετά τις προτάσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων
Από την κυβέρνηση θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός μετά τις προτάσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Κρίσιμη συνάντηση για τους κατώτατους μισθούς, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, έχει το μεσημέρι της Τρίτης με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων.

Εν όψει της έλευσης της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, το ΠΑΜΕ απέκλεισε την είσοδο του κτιρίου, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Έτσι, η συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη για τη 1 το μεσημέρι, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Στη συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να εξετασθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Για το σκοπό αυτό άλλωστε, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου και διοικητικούς παράγοντες.
Αναμένεται να τεθούν, επίσης, γενικότερα θέματα των εργασιακών σχέσεων και τα σενάρια περικοπών σε ασφαλιστικές παροχές και προνοιακά επιδόματα.
Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού, με τον οποίο συνδέονται διάφορα επιδόματα και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έχει όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος του.
Η τρόικα, έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα της συνολικής μείωσης του κόστους εργασίας, ενώ στην επιστολή στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προτείνεται η μείωση του «προστατευτισμού» στην αγορά εργασίας, με την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα, να ρυθμίζουν οι ίδιες τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού με βάση τις ανάγκες τους.
Κατώτατος μισθός
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η ηγεσία του υπουργείου θα αρουσιάσειο στην τρόικα πρόταση για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθεί και το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.
Η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι γνωμοδοτικός, δηλαδή θα μπορούν να προτείνουν το εύρος της διακύμανσης του κατώτατου μισθού, ενώ στη συνέχεια θα εκπονείται μελέτη, που θα συνυπολογίζει μακροοικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο κουβέντα θα έχει η κυβέρνηση που θα νομοθετεί.
«Το θέμα του κατώτατου μισθού θα το προχωρήσουμε και ο ρόλος του κράτους θα είναι πιο ενεργός. Είναι όμως πολύ πρώιμο να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για τα εργασιακά καθώς ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα προηγούμενων παρεμβάσεων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τόνισε ότι «ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ' επιταγή των μνημονιακών εντολών, παρεμβάσεις ύφεσης και ανεργίας αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των ΣΣΕ και της εργοδοτικής συμμετοχής σε ΟΕΚ και ΟΕΕ. Αυτές οι πολιτικές είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: