Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση επαναφέρει το σενάριο πώλησης φαρμάκων από σούπερ μάρκετ

Πιέσεις στους φαρμακοποιούς


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ένα ακόμη βήμα στην άσκηση πίεσης προς τους φαρμακοποιούς προχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν φάρμακα τα οποία δεν θα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, αλλά από άλλα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Την ανακοίνωση αυτή -χωρίς άλλες διευκρινίσεις- έκανε ο κ. Λυκουρέντζος μιλώντας στο 11ο ετήσιο συνέδριο Health World 2012, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Το υπουργείο Υγείας παρουσίασε τη Δευτέρα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς. Σε μια πρώτη αντίδραση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είπε ότι η πρόταση μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτηση με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση πληρωμών θα μετακυλιστεί σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Η πρόταση που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας προβλέπει:

  • στις 12 Σεπτεμβρίου εξοφλείται ο Ιούνιος 2012
  • στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η σταδιακή εξόφληση του Ιουλίου και του Αυγούστου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου
  • στις 12 Δεκεμβρίου εξοφλείται ο Σεπτέμβριος του 2012
  • στα τέλη Οκτωβρίου και από την δόση για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έως 31/12/2011 θα καταβληθούν οι αντίστοιχες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.
Οι φαρμακοποιοί θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους το Σάββατο, ενώ ώς τότε συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, τους με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.

Η αντίδραση των φαρμακοποιών ήταν άμεση. «Είναι πρωτοφανές να εκβιάζει αυτός ο οποίος χρωστάει. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν αχαριστία απέναντι στους φαρμακοποιούς, η προσφορά των οποίων είναι τεράστια τους τελευταίους μήνες σε έναν Οργανισμό που καταρρέει», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ). Ο κ. Κώστας Λουράντος κάλεσε τον υπουργό «να πληρώσει τα λεφτά που οφείλει γνωρίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν εκβιάζονται».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: