Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ικανοποίηση Σαμαρά για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Εύσημα της ΕΚΤ στην Ελλάδα για την προσπάθεια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αλλά τονίζει πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Με αυτή την αναφορά, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ και ο επικεφαλής της ουσιαστικά αποδίδει εύσημα στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να επαναφέρει σε τροχιά … ανάταξης την ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα προσαρμογής.  

Επί του πρακτέου η ΕΚΤ και η ελληνική αντιπροσωπεία "συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, ωστόσο διατηρούνται σημαντικές προκλήσεις", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση Τύπου που ακολούθησε το πέρας της συνάντησης.

Όπως μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters, "o Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΚΤ για την προσωπική του δέσμευση και αυτή της κυβέρνησης του να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής και να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και να τοποθετήσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά σε στέρεα θεμέλια".

"Kαι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις" σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ.

Ενώ, όπως μεταδίδει το Reuters, κατά την αποχώρηση του από τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν "μια παραγωγική συνάντηση".

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και, παράλληλα, να επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για μαζική αγορά ομολόγων, αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας εν όψει του πακέτου μέτρων και της έκθεσης της Τρόικας, ενώ εκκρεμεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Συναντήθηκα με το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Ντράγκι και συζητήσαμε και με τους συνεργάτες του για τις προοπτικές της χώρας μας, αλλά και της ευρωζώνης. Του εξέφρασα τη στήριξή μας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων. Μιλήσαμε ακόμη για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να βγει από την κρίση. Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας. Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επίσκεψη-αστραπή του πρωθυπουργού στη Φρανκφούρτη κρίνεται εκ του αποτελέσματος θετική.  

Μια συνάντηση που εξαρχής θεωρήθηκε -και ήταν- κρίσιμη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που μάλιστα έχουν κολλήσει καθώς οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών δεν δέχονται το πακέτο των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά και ζητούν περαιτέρω περικοπές και μεγάλο αριθμό απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Φυσικά ο κ. Σαμαράς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να συζητήσει και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του κ. Ντράγκι για μαζική απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από την Κεντρική Τράπεζα και τους τρόπους με τους οποίους άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα θα βγει ευνοημένη και η ελληνική οικονομία.

Είναι δεδομένο πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει, μέσω της ΕΚΤ, το ποσό των 10 δισ. που καλύπτει το μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών κενών για την περίοδο 1012-2016, εφόσον υπάρξει η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό μπορεί να γίνει, αν η ΕΚΤ συμφωνήσει να παραιτηθεί από τα κεφαλαιακά κέρδη αλλά και τα κουπόνια στα ελληνικά ομόλογα της αντίστοιχης περιόδου που κατέχει, επί συνολικού ύψους ελληνικών ομολόγων 34 δισ. Αντίστοιχα οφέλη πρόσθετου ύψους 1,4 δισ  θα μπορέσουν να υπάρξουν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πρόκειται για την έναρξη διαπραγμάτευσης του κουρέματος των ομολόγων του λεγόμενου επίσημου τομέα - Οfficial Sector Involvment, που οι αγορές αναμένουν και ο αναλύσεις ήδη έχουν καταγράψει. Μια τέτοια κίνηση θα σημάνει πρόσθετη σημαντική ανάσα στην προσπάθεια να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Οι επόμενες επαφές του πρωθυπουργού
Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του ο κ. Σαμαράς την Πέμπτη θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί ενώ είναι πιθανό την Παρασκευή να μεταβεί στην Κύπρο όπου συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά ενδεχομένως να δώσουν πολιτική διέξοδο στο μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όπως άλλωστε του ζητούν επιτακτικά οι δύο εταίροι του στην κυβέρνηση κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Η διελκυστίνδα με την Τρόικα εντείνει και τις ενδοκυβερνητικές διαφορές παρά την διαβεβαίωση όλων ότι “δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα”. Ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και εμμέσως στον πρωθυπουργό για την διάσταση με την Τρόικα που υπολογίζεται όχι σε δύο δις ευρώ όπως έλεγε ο κ. Στουρνάρας αλλά σε έξι δις που καθιστά το χάσμα περίπου αγεφύρωτο. Επιπλέον αμφισβητεί και την στρατηγική του πρωθυπουργού επιμένοντας ότι η παράταση του προγράμματος προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία.

Ωστόσο εφόσον η διαφωνία με την Τρόικα δεν ξεπεραστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πηγαίνει πίσω όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο το πακέτο των μέτρων θα είχε κλείσει μέχρι το Eurogroup της Κύπρου μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκειμένου να παρουσιαστεί και να πάρει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών και ακολούθως να πάρει τον δρόμο του για την Βουλή με στόχο να απελευθερωθεί η δόση των 31,5 δις μετά την τυπική συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα στην κοινωνική συνοχή και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν.

Τώρα δημιουργείται ερωτηματικό για το αν ο κ. Σαμαράς με τις συναντήσεις του τις προσεχείς ημέρες πετύχει να άρει τις επιφυλάξεις των πιστωτών και αν το θέμα της εκταμίευσης της δόσης μετατεθεί για την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου ή ακόμα χειρότερα για το Νοέμβριο.




Άσμουσεν: Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν συζήτησαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γίορκ Άσμουσεν.

"Δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους", δήλωσε ο Άσμουσεν στο περιθώριο συνεδρίου σε πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

"Αναγνωρίσαμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζονται να γίνουν περισσότερα", πρόσθεσε ο Άσμουσεν. "Είναι κρίσιμης σημασίας να καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να επαναφέρουν σε καλή τροχιά το πρόγραμμα".

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν η ΕΚΤ θα συμμετείχε σε μια εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους που θα αγοραστεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι αυτό το θέμα "δεν βρίσκεται στο τραπέζι".

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αρκεί παράταση αποπληρωμής από ΕΚΤ
H δέσμευση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής βαθαίνει την ύφεση και ισοπεδώνει την οικονομία και την κοινωνία, δήλωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, αναφορικά με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ο κ Μηλιός δήλωσε ότι  «Ακόμα και λύσεις που κινούνται σε μια λογική παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΚΤ με τα ίδια υψηλά επιτόκια και χωρίς καμιά άλλη ελάφρυνση, δεν επιλύουν το πρόβλημα του χρέους, αντίθετα το μεταθέτουν και επομένως το καθιστούν μακροπρόθεσμα πιο δυσβάσταχτο. Πρόκειται για μια βελτίωση λίγο καλύτερη από το τίποτα. Αντίθετα, η δέσμευση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής βαθαίνει την ύφεση και ισοπεδώνει την οικονομία και την κοινωνία. Η μόνη λύση είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής που περιλαμβάνει: επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος αποπληρωμής των τόκων με ρήτρα ανάπτυξης για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και η κοινωνία και να υπάρξει ανάπτυξη".protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: