Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία, με πολλά προβλήματα

Αρχίζει η νέα σχολική χρονιά



  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με πολλά προβλήματα και σε κλίμα αναβρασμού χτύπησε το πρωί της Τρίτης το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες λόγω των μειωμένων κονδυλίων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Μετά τον Αγιασμό της Τρίτης, την Τετάρτη οι μαθητές θα μείνουν στα σπίτια τους, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές απεργούν.
 Ο Κ.Αρβανιτόπουλος στον ΒΗΜΑ 99,5

Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, τόνισε ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε καλά, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Όπως είπε, υπάρχουν μόνο λίγα κενά σε εκπαιδευτικούς, τα οποία θα καλυφθούν το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σημείωσε, ακόμη, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών λύνονται και τα προβλήματα μεταφοράς μαθητών και θέρμανσης.

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την κατανόησή του για τις αντιδράσεις στις περικοπές μισθών και παραδέχθηκε ότι ο μισθός νεοεισερχόμενου εκπαιδευτικού δεν είναι ο κατάλληλος.

«Είναι δραματικές οι περικοπές, αλλά όπως λέει κι ο πρωθυπουργός είναι η τελευταία φορα. Πιστεύω ότι θα κάνουν με αυταπάρνηση το έργο τους οι εκπαιδευτικοί. Πρέπει να βάλουμε όλοι το εθνικό καθήκον πάνω από το προσωπικό» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχολική χρονιά θα είναι καλή.

Τα προβλήματα στα σχολεία


Τα σχολικά βιβλία θα περιμένουν τους μαθητές στα σχολείο από σήμερα, ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς, καθώς ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για χιλιάδες κενά.

Οι μαθητές, επίσης, θα βρεθούν μπροστά σε σοβαρές ελλείψεις, καθώς τα κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων είναι περιορισμένα και οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα τα έξοδα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, επισήμανε ότι «το περιβάλλον μέσα στο οποίο αρχίζει η νέα σχολική χρονιά προκαλεί θλίψη», μίλησε για συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και για οφειλές των σχολείων.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση, ούτε καν για κιμωλίες, και πρόσθεσε ότι μέσα σ' όλα αυτά καλείται να διδάξει ο πρωτοδιόριστος, ειδικά, εκπαιδευτικός, με μόλις 640 ευρώ το μήνα.
Τόνισε, μάλιστα, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε όλα αυτά, αλλά και επιπλέον στην ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου και στον τρόπο αξιολόγησης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Ν. Παπαχρήστος υπογράμμισε και αυτός ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν δυναμικά σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους και ιδιαίτερα αν συνδεθεί η αξιολόγηση με τους μισθούς τους.
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: