Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Με στόχο θετική δήλωση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

Τι λένε Ολάντ, Μέρκελ και Τρόικα...


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Μετά τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων και τη δήλωση της Τρόικας το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, Πέμπτη, αναμένοντας μια θετική δήλωση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να περιλαμβάνει μία παράγραφο για την Ελλάδα, στην οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα και θα παροτρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως, η πρώτη θετική δήλωση για την Ελλάδα ήρθε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και πως θα τη στηρίξει, αρκεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε: «Εύχομαι η Ελλάδα να μείνει χώρα της Ευρωζώνης», επιμένοντας όμως ότι το Βερολίνο περιμένει τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας και πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσεις τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει στη Σύνοδο μια προσωρινή σύνοψη των πρόσφατων συνομιλιών με την τρόικα. Η ίδια εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Αντ.Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν, την ίδια ώρα, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μόνο «εν παρόδω», καθώς δεν υπάρχει η έκθεση της τρόικας. Κατά τις ίδιες πηγές, η έκθεση της τρόικας, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα στο Eurogroup, αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.
Η τρόικα εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής,  στην οποία επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα περισσότερα ζητήματα που είναι κρίσιμα για να επανακτηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της έκθεσης».
Οι συνομιλίες για τα εναπομένοντα θέματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας.
Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει από αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά την οριστικοποίηση των μέτρων με την τρόικα, ότι η χώρα αναμένει μια θετική παράγραφο από τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να παροτρύνει το Eurogroup να αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Στουρνάρα στους Financial Times, την Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Αφού το θέμα συζητηθεί εκεί και εν συνεχεία ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, περιμένουμε την εκταμίευση ολόκληρου του ποσού της δόσης -ύψους 31,5 δισ. ευρώ- τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Εκκρεμεί το εργασιακό
Έχοντας κλείσει τη συμφωνία για τα μέτρα ύψους 13,9 δισ. ευρώ, το βασικότερο από τα εκκρεμή ζητήματα είναι το εργασιακό. Επιπλέον, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο να πέσουν οι τιμές.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει συμβιβαστική πρόταση επί των σκληρών αιτημάτων που έχει θέσει η τρόικα στα εργασιακά και θα την αποστείλει στην τρόικα, που αναχώρησε την Τετάρτη από την Αθήνα.
«Κάναμε σημαντική πρόοδο... Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα και αναμένουμε ότι τα λίγα που απομένουν θα κλείσουν πολύ σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, αργά το βράδυ της Τρίτης.
Τα εργασιακά είναι και το τελευταίο βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Την Τρίτη σημειώθηκε εμπλοκή στις συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με το υπουργείο Εργασίας, ενώ το θέμα κυριάρχησε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τις εργασιακές ανατροπές που ζητά η τρόικα και το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε τη στάση αυτή.
Ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα της Ελλάδας πολιτικά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της και πως υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αντοχής.
Ο πρωθυπουργός, όπως φαίνεται, συμφώνησε. Αλλωστε, σε αυτό το κλίμα ήταν και η τοποθέτησή του κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ. Κατά τις πληροφορίες, εξήγησε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα, έχοντας λάβει τόσο σκληρά μέτρα τα τελευταία τρία χρόνια και διανύοντας πέντε χρόνια ύφεσης, πλέον βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, διαφορετικά οδηγούμαστε στο χάος και την αναταραχή, είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Υπογράμμισε, όμως, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταστήσει την Ελλάδα από αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης σε ακρογωνιαίο λίθο της και υποσχέθηκε θεαματική επιστροφή.
Από την ύφεση θα μεταβούμε σε μια δυναμική οικονομία και από μια σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να φέρει τη χώρα στην αιχμή του δόρατος της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Διαβάστε τι είπε ο πρωθυπουργός στους συναδέλφους του στο ΕΛΚ
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: