Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: «Από σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story»

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ



http://newpost.gr/post/161591/antonis-samaras-apo-sygxroni-tragodia-tha-anadeixthoyme-se-success-story/
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χθες στο περιθώριο της συνάντησης ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων στο Βουκουρέστι, δήλωσε οτι η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ώστε να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση του δανείου και η χωρα να κινηθει προς την ανακαμψη. 

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η κρίση που διέρχεται η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και δημογραφική και πως όλες οι πτυχές της συνδέονται άμεσα με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχει η Γηραιά Ήπειρος.

«Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και θα τις κερδίσουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, σημειώνοντας πως αν και εκπροσωπεί τον πιο αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εντούτοις η Ελλάδα θα αλλάξει σταδιακά το γενικότερο κλίμα και θα κάνει σύντομα μια «θεαματική επιστροφή».

«Από την ύφεση θα μεταβούμε σε μια δυναμική οικονομία, και από μια σύγχρονη τραγωδία θα αναδειχθούμε σε success story», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Σπάμε απανωτά ρεκόρ Γκίνες» είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας πως η χώρα μέσα σε τρία χρόνια έχει περάσει πρωτοφανή μέτρα, η οικονομία είναι σε ύφεση πάνω από πέντε χρόνια ενώ έχει χαθεί περί το 20% του ΑΕΠ.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να φέρουμε τη χωρά στην αιχμή του δόρατος της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός προκαλώντας το χειροκρότημα των Ευρωπαίων ηγετών.

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για τη Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να περιλαμβάνει μία παράγραφο για την Ελλάδα, στην οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα και θα παροτρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, η πρώτη θετική δήλωση για την Ελλάδα ήρθε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι επιθυμεί την Ελλάδα στο ευρώ και πως θα τη στηρίξει, αρκεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.

Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν, την ίδια ώρα, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μόνο «εν παρόδω», καθώς δεν υπάρχει η έκθεση της τρόικας. Κατά τις ίδιες πηγές, η έκθεση της τρόικας, που ούτως ή άλλως θα πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα στο Eurogroup, αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Η τρόικα εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής,  στην οποία επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία «στα περισσότερα ζητήματα που είναι κρίσιμα για να επανακτηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της έκθεσης».

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, η Τρόικα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης της Ελλάδας.

Οι συνομιλίες για τα εναπομένοντα θέματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: