Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Κεφάλαια 28 δισ. στα σεντούκια Δέκα νταλίκες με χαρτονομίσματα «έκρυψαν» οι Έλληνες στην κρίση


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Aθήνα
Με φορτία χαρτονομισμάτων ευρώ που αντιστοιχούσαν σε περίπου δέκα νταλίκες σώθηκε η Ελλάδα από το κραχ, σύμφωνα με όσα αναφέρτονται σε δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Η ζήτηση που παρουσιάστηκε για ρευστό από το ξέσπασμα της κρίσης ως την κορύφωσή της το περασμένο καλοκαίρι απαιτούσε συνεχή τροφοδοσία των τραπεζών με τεράστιες ποσότητες μετρητών από την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να αποφευχθεί μία απότομη επιδείνωση της κρίσης που θα τίναζε στον αέρα το πιστωτικό σύστημα και την οικονομία.

Τα χρήματα που είχαν οι Έλληνες στο πορτοφόλι τους, σε θυρίδες, σεντούκια ή και στρώματα ήταν υπερδιπλάσια απ' αυτά που συνήθως κυκλοφορούσαν στην αγορά.

Από τα 20 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία πριν από την κρίση, στην κορύφωσή της λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, εκτινάχθηκε στα 48 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, οι Έλληνες διακρατούσαν 28 δισ. ευρώ μετρητά παραπάνω από το συνηθισμένο.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ένα τριαξονικό φορτηγό μπορεί να μεταφέρει σε χαρτονομίσματα των 100 ευρώ 2 δισ. ευρώ. Για τα 28 δισ. ευρώ παραπάνω μετρητά που ζήτησαν οι έλληνες καταθέτες, απαιτούνται 14 τέτοιες νταλίκες. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι τα χαρτονομίσματα ήταν όλα των 100 ευρώ.

Τα χρήματα ήρθαν στην ελληνική αγορά με πτήσεις cargo και διοχετεύθηκαν από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στα υποκαταστήματα της κεντρικής τράπεζας σε όλη τη χώρα και από εκεί στις τράπεζες μέσω του δικτύου χρηματαποστολών της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο εργαζόταν υπερωρίες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: