Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Συνάντηση Στουρνάρα με την τρόικα Γραμμή άμυνας η εφεδρεία απέναντι στις πιέσεις για το Δημόσιο


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μαρκ Φλάναγκαν κατά την άφιξη του στο υπουργείο Οικονομικών το πρωί της Κυριακής
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μαρκ Φλάναγκαν κατά την άφιξη του στο υπουργείο Οικονομικών το πρωί της Κυριακής  

Αθήνα
Το θέμα του δημόσιου τομέα, όπως επίσης των αποκρατικοποιήσεων, της φοροδιαφυγής και της υστέρησης των εσόδων, είναι στο επίκεντρου του νέου γύρου επαφών με την τρόικα, που ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της τρόικας οι Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και εκ μέρους του ΔΝΤ οι Μαρκ Φλάναγκαν και Μπομπ Τράα. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ελήφθησαν αποφάσεις και ούτε συζητήθηκε το θέμα των απολύσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, για την συνεδρίαση του Eurogroup που γίνεται τη Δευτέρα.

Η τρόικα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (πιθανότατα την Πέμπτη), την Τρίτη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και την Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα.

Για το θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25.000 ως τα Χριστούγεννα, η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι το σχήμα της εφεδρείας-κινητικότητας και η φυσική ροή των συνταξιοδοτήσεων.

«Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν αποχωρήσει 75.000 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις», επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά στην τρόικα.

«Με αυτό το ρυθμό ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 150.000 υπάλληλοι που είναι στόχος του μνημονίου», πρόσθεσε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο.

Για την υστέρηση των εσόδωνμ η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα την πρόοδο της αναδόμησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Στο ίδιο πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τρόικα να εξετασθούν οι αναποτελεσματικοί φορολογικοί συντελεστές όπως αυτός του ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τα είδη εστίασης, με το επιχείρημα ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων.

Όσον αφορά στην πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι υπάρχει μεν καθυστέρηση, αλλά τώρα πια έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσης τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ.

Α' αυτές τις δύο ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση αναμένει ότι θα εισπράξει ποσό που θα προσεγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα βρεθεί πολύ κοντά στο στόχο των 2,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: