Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» Δεν υπάρχει εναλλακτική πλην της κυβέρνησης συνεργασίας, είπε ο Βενιζέλος


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο βήμα του 9ου τακτικού συνεδρίου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δευτερολογία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την κυβέρνηση συνεργασίας. Λίγο νωρίτερα είχε εισέλθει στο ΣΕΦ επευφημούμενος από τους συνέδρους ο Γ.Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος, προσερχόμενος στην αίθουσα, έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την πλευρά των συνέδρων, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά την άνοδό του στο βήμα. Αναμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων έως ότου ανέβει στο βήμα, κάθισε στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στην κόρη και τη σύζυγό του, δίπλα στην οποία καθόταν ο Γιώργος Παπανδρέου.
Απαντώντας στον Παύλο Γερουλάνο -χωρίς να τον κατονομάσει- ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους Έλληνες αλλά δεν τους «μίλησε», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην καρδιά του πολίτη δεν μιλάς με λόγια που είναι εύκολα, αλλά με πράξεις και επιλογές που είναι δύσκολες και επώδυνες, «αλλά ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι όλα αυτά έχουν μια λογική, έναν σκοπό και ένα τέλος».

Αναφερόμενος στην κρίση είπε ότι σε αυτή μας έριξαν οι εταίροι μας με ένα πρόγραμμα «στήριξη και τιμωρία». Πρέπει να αντέξουμε αυτό το εξάμηνο της στροφής, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος δανειζόμενος φράση του πρωθυπουργού σε συνάντησή του με βουλευτές της ΝΔ.

Ακολούθως, τόνισε: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα».

Στη συνέχεια, επανέλαβε -όπως και στην πρώτη ομιλία του- ότι η κριτική αφορά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τους ψηφοφόρους, τους οποίους κάλεσε «να επιστρέψουν σπίτι τους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι έρχεται η στιγμή για νέο «κούρεμα».

Αναφορικά με την πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις εκλογές είπε ότι αφορά και στις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που πρέπει να έχει δύο πόλους και όχι τρεις, έναν προοδευτικό και έναν συντηρητικό.

Ταυτόχρονα, είπε ακολούθως, εμείς προχωράμε στην ανασυγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς στην κοινωνική βάση. «Είμαστε καλόπιστοι, αλλά δεν εξαρτόμαστε από κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της συνεργασίας των τριών κομμάτων, και πως κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν παίζει με τη διάλυση της Βουλής στην παρούσα φάση, σε αυτή την φάση που βρίσκεται το οικονομικό πρόγραμμα.

«Θέλουμε κυβερνητική σταθερότητα για έξοδο από την κρίση, πρέπει υπάρχει ορίζοντας τετραετίας» σημείωσε.

Απάντηση στην εσωκομματική κριτική

Απαντώντας σε όσους μέσα από το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την άποψη ότι το Κίνημα πρέπει να απαγκιστρωθεί από την κυβέρνηση, γιατί μπορεί να ταυτιστεί με τη ΝΔ, απάντησε ότι
το ΠΑΣΟΚ, μετά από όσα πέρασε τα τελευταία χρόνια, δεν θέλει να χαρίσει αυτή την κυβέρνηση στη ΝΔ, αυτή η κυβέρνηση δεν κυβέρνηση της ΝΔ.

Ανεβάζοντας τους τόνους, ανέφερε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί την αντιφατική στάση στελεχών, που έχουν λάβει μέρος στην λήψη καθοριστικών αποφάσεων και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβέρνηση Παπανδρέου και τώρα ζητούν απομάκρυνση από τις αυτές τις επιλογές.

Σε περίπτωση επιτυχίας, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, η κυβέρνηση κερδίζει, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας χάνει η κυβερνητική πλειοψηφία και ο πιο χαμένος θα είναι αυτός που κρατούσε αποστάσεις.

«Όποιος επιχειρήσει να παίξει με τα θέματα αυτά μικροκομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια είναι κατώτερος των περιστάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό το απευθύνει όχι μόνο στον λαό, αλλά και στα συμφέροντα εκείνα που οργανώνουν, όπως είπε, το σενάριο της καταστροφής.

«Πρέπει» τόνισε, «να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης και με την αντιπολίτευση, ακόμα και σε συνθήκες όξυνσης και οιονεί εμφύλιας σύγκρουσης».

Κλείνοντας την ομιλία τους μίλησε για τον «ηρωικό λαό της παράταξης που άντεξε τον Μάιο και Ιούνιο, χάρη σε αυτούς δείχνουμε ότι αντέχουμε και ανανεωνόμαστε».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: