Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Ποιος είναι ο αστεροειδής 1950 DA που φημολογείται ότι θα εξαφανίσει" τις ΗΠΑΑστεροειδής έχει διάμετρο ενός χιλιομέτρου και ταξιδεύει με ταχύτητα 15 χλμ./δευτερόλεπτο προς τον πλανήτη μας. Το 2880 ενδέχεται να πέσει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ (Vids)
Έρχεται το τέλος; Αργεί μεν, αλλά το σωτήριο έτος 2880, μεγάλο μέρος της Γης ενδέχεται να γίνει σκόνη και θρύψαλα. Αιτία; Η πρόσκρουση στο έδαφος του πλανήτη ενός αστεροειδή με κωδικό όνομα 1950 DA.
Το σενάριο Χολιγουντιανής υπερπαραγωγής επιβεβαιώνεται από επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Κάτι σαν το παρακάτω δηλαδή:
Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;
Η επιστημονική ομάδα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος προβλέπει ότι στις 16 Μαρτίου του 2880 ένας τεράστιος αστεροειδής ονόματι 1950 DA ενδέχεται να προσκρούσει στην επιφάνεια της Γης, και συγκεκριμένα κάπου στον Ατλαντικό, προκαλώντας ένα τεράστιο τσουνάμι που θα πνίξει όλη την Ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Ο αστεροειδής έχει διάμετρο ενός χιλιομέτρου και ταξιδεύει με ταχύτητα 15 χλμ./δευτερόλεπτο προς τον πλανήτη μας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των επιστημόνων, ο αστεροειδής θα προσκρούσει στον πλανήτη μας με ταχύτητα 60.800 χλμ/ώρα και παρόλο που η πιθανότητα που δίνουν για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μόλις 0,3%, το ποσοστό αυτό είναι 50% υψηλότερο από κάθε άλλον από τους 1.400 δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς.
Αν πέσει στη Γη, η πτώση του θα λάβει χώρα στον Ατλαντικό, κοντά στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και η ισχύς της πρόσκρουσης θα ισοδυναμούσε με περίπου 44.800 μεγατόνους δυναμίτη ΤΝΤ.
Αυτό σημαίνει μεν πως ο υπόλοιπος πλανήτης θα σωθεί (ή τουλάχιστον οι περιοχές που θα είναι πολύ μακριά από τη σημείο της πτώσης), αλλά πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις θα καταστραφούν μαζί με τους κατοίκους τους, αφού η πτώση μπορεί να δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα ύψους 174 μέτρων, ένα φονικό τσουνάμι που μπορεί να "καταπιεί" πόλεις όπως η Νέα Υόρκη κι η Βοστόνη.
Δεδομένου πάντως ότι πολλά στοιχεία δεν είναι ακόμα γνωστά για τον 1950 DA, οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία, αφού όπως υποστηρίζουν, ο αστεροειδής ενδέχεται να αλλάξει τροχιά, ενώ ακόμα κι αν τελικώς ακολουθήσει μια πορεία πρόσκρουσης, τότε η τεχνολογία σε 800 χρόνια θα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πιθανότατα η εκτροπή του θα είναι παιχνιδάκι.
Γι' αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας η επόμενη παρατήρηση του όταν ξαναθεαθεί το 2032. Τότε, οι επιστήμονες θα μπορούν να πουν με μεγαλύτερη σιγουριά αν ο Γαλάζιος Πλανήτης διατρέχει σοβαρό κίνδυνο αφανισμού ή όχι.
Περισσότεροι από 10.000 κομήτες και αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη σε "σχετικά κοντινή" απόσταση 45 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ωστόσο μόνο 1.000-1.500 από αυτούς είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να προκαλέσουν καταστροφές σε περίπτωση πρόσκρουσης.
Πηγή: Dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια: