Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Θα προχωρεί σε τιτλοποιήσεις ακινήτων Στα σκαριά ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας


Στα σκαριά ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Στη διαβεβαίωση ότι το νέο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που θα αναλάβει τη διαχείριση συγκεκριμένων ακινήτων του Δημοσίου θα εδρεύει στην Ελλάδα και θα διοικείται από Έλληνες προχώρησαν στελέχη του Ευρωσυστήματος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του in.gr.
 
Καλούμενα να σχολιάσουν πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι εξετάζεται η δημιουργία  φορέα που θα αναλάβει τον ανασχεδιασμό του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, μεταφέροντας την εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισαν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα ανέφεραν πως το Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προχωρούν στα πλαίσια της συμφωνίας του Νοέμβριου 2012 στη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση συγκεκριμένων ακινήτων και με τα παραγόμενα έσοδα θα αποπληρώνει το χρέος.
Το Ταμείο αυτό, που θα δίνει βάρος στις τιτλοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων που τελούν υπό τη διαχείρισή του, θα έχει έδρα στην Ελλάδα και όχι στο Λουξεμβούργο και θα στελεχωθεί από Έλληνες αξιωματούχους.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις από τις τιτλοποιήσεις θα μπορούσαν να εισπραχθούν έσοδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1 δισ. ευρώ θα καταβάλλονταν προκαταβολικά στην Ελλάδα.
Καθώς η δομή του νέου Ταμείου αναμένεται να είναι πιο ευέλικτη από αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, δεν αποκλείεται να αναλάβει και projects που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: