Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

1 δις ευρω η διάφορα ανάμεσα στα ταμεία και τις δηλώσεις των εργοδοτών στο ΙΚΑ


20131104-183829.jpg
Την ηλεκτρονική διασταύρωση των καταβαλλόμενων εισφορών και των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ, επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας και το ασφαλιστικό ταμείο προκειμένου να συλλάβει τους ασυνεπείς εργοδότες που άλλα δηλώνουν και άλλα πληρώνουν.
Οι αποκλίσεις – κατά το υπουργείο Εργασίας – φθάνουν το ποσό του ενός δισ. ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες, αν ληφθεί υπόψει το χρηματοδοτικό κενό των 2,3 δις. που θα εμφανίσει το ασφαλιστικό σύστημα εντός του επομένου έτους.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης από κοινού με τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο, ανακοίνωσαν σήμερα πως από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, τίθεται σε λειτουργία στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ένα σύνολο μηχανογραφικών εφαρμογών οι οποίες κλείνουν οριστικά τα διαχειριστικά και λειτουργικά κενά που επέτρεψαν τη σταδιακή μεγέθυνση των φαινομένων εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
Τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Οι εργοδότες δήλωναν ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ – μέσω των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων – τους εργαζόμενους και τις εισφορές που αντιστοιχούσαν στους μήνες ή τις ημέρες απασχόλησης και στην συνέχεια στην τράπεζα κατέβαλλαν μικρότερα ποσά για την εξόφληση της οφειλής προς το Ίδρυμα.
Με το νέο σύστημα τίθεται σε εφαρμογή μηχανισμός αυτόματης διασταύρωσης των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τα καταβληθέντα ποσά στις τράπεζες.
Όπου θα διαπιστώνεται διαφορά στα καταβλη­θέντα ποσά σε σχέση με τα υποβληθέντα, εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών, η οποία και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη.
Οι οφειλέτες των περιπτώσεων, που δεν θα εξοφλήσουν ή δεν θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα στερούνται του δικαιώματος υποβολής μέσω διαδικτύου της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ).
Στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένοι α υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση, είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους.
«Διαχωρίζουμε την ήρα από το στάρι. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και διαχωρίσουμε τις επιχειρήσεις που αντλούν την βιωσιμότητά τους μέσω καταχρηστικών συμπεριφορών», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο το οποίο περιμένει το πράσινο φως από την τρόικα.
«Επιχειρούμε μια νέα αρχή, με το οριστικό κλείσιμο όλων κενών που είχε το σύστημα και που επέτρεπαν τη σταδιακή μεγέθυνση των φαινομένων εισφοροκλοπής», σημείωσε ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος
Πηγή: το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: