Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Πάνω από 17 δισ. σε πρόστιμα και φόρους παραμένουν ανείσπρακτα...



Αν και οριστικοποιήθηκαν από τα δικαστήρια, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να τα οδηγήσει στα δημόσια ταμεία.
Πρόσθετοι φόροι και ...
πρόστιμα ύψους 17,376 δισ. ευρώ «λιμνάζουν» στις δικαστικές αίθουσες, την ώρα που η «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φουντώνει για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Η χώρα, συγκεκριμένα, στη μοναδική περίπτωση που λειτουργούσε στην εντέλεια η κρατική μηχανή, θα μπορούσε να καλύψει και το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ που βλέπει (μόνο) η τρόικα, αλλά και το χρηματοδοτικό των περίπου 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2016!
Και όλα αυτά χωρίς να «κυνηγήσει» κανείς όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, που συνολικά ξεπερνούν τα 62 δισ. ευρώ, ούτε κανείς να βάλει στο «στόχαστρο» τους φορολογουμένους που το Σεπτέμβριο άφησαν απλήρωτους φόρους 809 εκατ. ευρώ, ενώ δεν θα υπήρχε καν η ανάγκη να θεσπιστεί ο νέος φόρος ακινήτων, που αναζητά 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, από το 2014, και τόσες αναταράξεις που έχει προκαλέσει εντός και εκτός κυβέρνησης. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι το Δημόσιο θα ήταν σε θέση να εισπράξει τους φόρους και τα πρόστιμα που βεβαιώνει, διότι το ποσό των 17,376 δισ. ευρώ αφορά σε φορολογικά (14,6 δισ.) και τελωνειακά (2,764 δισ.) πρόστιμα, τα οποία αν και βεβαιώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν από τα δικαστήρια, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να τα οδηγήσει στα δημόσια ταμεία, δυναμιτίζοντας παράλληλα και την προσπάθεια επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την όποια νέα βοήθεια προς τη χώρα μας.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά της «γύμνιας» του συστήματος είσπραξης δημοσίων εσόδων που οφείλεται και στη σημαντική καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: