Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση με Αναστασιάδη Σαμαράς: Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο για βιώσιμη λύση


Σαμαράς: Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο για βιώσιμη λύση
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό παρείχε στον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κοινό ανακοινωθέν θέτει τις βάσεις για το διάλογο, δεν αποτελεί λύση, τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις, ο Ν.Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο με φόντο τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Κύπριου προέδρου για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού  κεκτημένου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Κυπριακό κορυφαίο εθνικό θέμα, με κοινό στόχο να τερματιστεί η παράνομη τουρική κατοχή, είπε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε, δε, ότι η λύση θα πρέπει να συγκεντρώνει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση και να εγκριθεί σε δημοψήφισμα. Σε μια έμμεση αναφορά στην ιστορία του Σχεδίου Ανάν, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από το πρόσφατο παρελθόν.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το ανακοινωθέν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα δημιουργήσει προοπτικές εθνικής συνεννόησης.

«Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις βάσεις», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, η λύση θα πρέπει να εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια.

Πριν αναχωρήσει την Πέμπτη για την Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος «ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά» και η Λευκωσία αναμένει την απάντηση της τουρκοκυπριακής -η οποία κατά πληροφορίες δέχτηκε τηλεφωνική παρέμβαση από την Ουάσινγκτον για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς Έρογλου.

Κατόπιν άτυπου συμβουλίου των αρχηγών των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «υπάρχουν προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Αναστασιάδης θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό μετά την επιστροφή του από την Αθήνα για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: