Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Διαζύγιο, αν και όχι «βελούδινο» Αποσύρει την υποστήριξή του στον Θ.Καρυπίδη ο ΣΥΡΙΖΑ



Αποσύρει την υποστήριξή του στον Θ.Καρυπίδη ο ΣΥΡΙΖΑ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Χωρίζουν, τελικά, οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Θ.Καρυπίδη. Παρά την κατά πλειοψηφία απόφαση του περιφερειακού οργάνου του κόμματος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα και τη δήλωση του ιδίου ότι θα κατέλθει υποψήφιος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, Παρασκευή, την απόσυρση της στήριξή του στο πρόσωπο του Θ.Καρυπίδη.

Χθες το βράδυ, η Περιφερειακή Επιτροπή αποφάσισε, με 9 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, να υποστηρίξει την αρχική πρότασή της για την υποψηφιότητα του Κοζανίτη ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού, ωστόσο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Βίτσας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική για τα κεντρικά όργανα και τόνισε ότι το ζήτημα «υπερβαίνει τη Δ.Μακεδονία».

Την ίδια ώρα, ο Θ.Καρυπίδης εξέδωσε ανακοίνωση από την οποία προκύπτει ότι επιμένει στην υποψηφιότητά του, έστω και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι δικαίωμά του να συνεχίσει» δήλωσε ο Δ.Βίτσας το πρωί της Παρασκευής στο Mega.

Έτσι, το «διαζύγιο» δεν είναι «βελούδινο», όπως επιδίωκε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η απόφαση θεωρείται ειλημμένη και αναμένεται να επισημοποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Για το λόγο αυτό αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, έπειτα από δύο αναβολές. Στη συνεδρίαση δεν αναμένεται να είναι παρών ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς μεταβαίνει στη Ρώμη για τριήμερη επίσκεψη και η πρώτη συνάντησή του έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εκτιμάται ότι θα είναι «θερμή», καθώς τις τελευταίες ημέρες στελέχη του κόμματος επικρίνουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις υποψηφιότητες.

Η ένταση που καταγράφηκε στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββατοκύριακου για τις υποψηφιότητες για τις 13 Περιφέρειες, έλαβε άλλες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω και του πολιτικού πλήγματος που επέφερε στο κόμμα η υπόθεση των ακραίων και αντισημιτικών τοποθετήσεων του Θ.Καρυπίδη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη θέση του απολογούμενου για ζητήματα που αποτελούν βασικές αρχές και αξίες του.

Η κριτική που ασκείται αφορά την επάρκεια με την οποία «ελέγχονται» οι υποψηφιότητες και τα κριτήρια βάσει των οποίων προτείνονται τα πρόσωπα. Από την πλευρά της, η πλειοψηφία υπερασπίζεται την ανάγκη ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ και επιστρέφει τα «βέλη».

Οι «Ενεργοί πολίτες» του Μανώλη Γλεζου, με ανάρτησή τους, απορρίπτουν αυτήν την κριτική: «Αυτή η ισοπεδωτική άποψη που καλλιεργείται από ορισμένους φίλους και συντρόφους, αλλά και από ορισμένα ΜΜΕ, ότι η μη αποδοχή της ψηφοφορίας "πακέτο" και μάλιστα η εκβιαστική ψηφοφορία ορισμένων υποψηφίων, οφείλεται στην άρνηση του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις ευρύτερης αποδοχής, δεν έχει μέσα της στοιχεία μονο μικροπολιτικής σκοπιμότητας, αλλά δημιουργεί ερωτηματικά για το πού πάμε».

Ηλένα Κρητικού
Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: