Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής Γιούνκερ: Να μας πουν ποιο είναι το 70% και ποιο το το 30%


Γιούνκερ: Να μας πουν ποιο είναι το 70% και ποιο το το 30%
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Newsroom ΔΟΛ
Βρυξέλλες
Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν έγινε συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς στο ζήτημα αυτό έγινε συζήτηση Eurogroup ένα 24ωρο νωρίτερα.
Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ να γίνει τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωομάδας τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας.
«Εχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά» είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης. Πρέπει να μας πουν ποιο είναι το 70% και ποιο το το 30%».
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σχετικά με την τεχνική διαδικασία, διότι πιστεύω ότι είναι απλά θέμα σύγκρισης διαφορετικών μέτρων και σύγκρισης του περιεχομένου του προγράμματος (και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ), δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόσθεσε όμως:
"Είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την πολιτική πλευρά. Θα είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται να πάρει χρόνο. Μην είστε τόσο αισιόδοξοι ακόμα», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από τη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: