Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Προσπαθούν να τους απωθήσουν οι τουρκικές Αρχές Πληθαίνουν οι πρόσφυγες που περιμένουν απέναντι από τις Καστανιές Έβρου


Πληθαίνουν οι πρόσφυγες που περιμένουν απέναντι από τις Καστανιές Έβρου
Πρόσφυγες παραμένουν στις άκρες της εθνικής οδού   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Περίπου 2.000 μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, βρίσκονται υπό την επιτήρηση της αστυνομίας στην Αδριανούπολη (βορειοδυτική Τουρκία), περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα.
Ο νομάρχης της Αδριανούπολης Αλί Σαχίν έχει δώσει προθεσμία τριών ημερών στους πρόσφυγες να απομακρυνθούν, διαφορετικά έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να τους απωθήσει.
«Δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Θα μπορούν ίσως να μείνουν ακόμη μία ή δύο ημέρες, αλλά μετά θα πρέπει να φύγουν» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής που συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV.
Οι πρόσφυγες παραμένουν στις εισόδους της πόλης, στα άκρα της εθνικής οδού, μέσα σε σκηνές ή και στον δρόμο.
Εδώ και μερικές ημέρες, εκατοντάδες μετανάστες έχουν φθάσει στην Αδριανούπολη με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, μετά την έκκληση που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία συνιστούν στους πρόσφυγες να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου από τα παράλια της νοτιοδυτικής Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.
Προκειμένου να αποτρέψουν μια συρροή προσφύγων κατά μήκος των συνόρων, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να τους αποκλείσουν στον σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, σε απόσταση 250 χλμ., όπου εκατοντάδες άνθρωποι πολιορκούν εταιρίες μεταφορών για να επιβιβαστούν σε πούλμαν.
Ορισμένοι κατάφεραν ωστόσο να φθάσουν στην Αδριανούπολη με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή ακόμη και πεζή. Συγκεντρώθηκαν στον σταθμό των λεωφορείων και σε ένα τέμενος της πόλης υπό τη στενή επιτήρηση των χωροφυλάκων που τους απαγορεύουν να πλησιάσουν τα σύνορα.
Ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός και οι τοπικές Αρχές τούς διένειμαν τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και αντίσκηνα.
«Πέρυσι φιλοξενήσαμε 50.000 πρόσφυγες, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε μόνο 25.000. Φέτος ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί» είπε ο νομάρχης. «Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να πείσουμε 7.500 ανθρώπους να επιστρέψουν στους καταυλισμούς. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την ίδια μέθοδο» πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Frontex, και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας.
Οι περισσότεροι επιλέγουν να έλθουν μέσω θαλάσσης, που είναι ο πιο σύντομος δρόμος, αλλά σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Χθες, 22 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ανοικτά της Κω.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: