Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών

Με την οικονομία σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει το μεσημέρι απο το Ζάππειο τον απολογισμο των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

"Το συμβατικό και συμβολικό διάστημα των 100 ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνεται με θετικό πρόσημο”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για "τις μεγάλες ανατροπές που η κυβέρνηση ήδη έχει δρομολογήσει με τα νομοσχέδια για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και τις αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αλλά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για έναν “δύσκολο προϋπολογισμό που όμως υλοποιεί πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης” και για τον “Καλλικράτη”.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι τελειώνει η ανοχή προς την κυβέρνηση, οπως υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνεδριαση των γαλάζιων τομεαρχών. Περισσότερα.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται ομως να αντιμετωπισει προφανείς αρρυθμίες κυρίως στο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος. Ενδεικτική της εικόνας αυτής είναι η γκρίνια που προκάλεσε η κατάθεση της περιβόητης τροπολογίας για τις γονικές παροχές. Νέα προειδοποιση απηύθυνε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστος Παπουτσης, ο οποίος σημειωτέον είχε αντιδράσει και στο πάγωμα των μισθών. Περισσότερα.

Το μεγαλύτερο μέτωπο ομως για την κυβέρνηση είναι στις Βρυξέλλες. Τέλη Ιανουαριου κατατίθεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τους κοινοτικούς αξιωματούχους να ζητουν συγκεκριμένα μέτρα, απευθύνοντας στην ουσία τελεσιγραφο στην Αθήνα. Μετά τον διάδοχο του Αλμούνια, τον Ολι Ρεν, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπόι, υπογράμμισε ότι απαιτείται κατεπειγόντως ένα πακέτο συγκεκριμένων και αξιοπιστων μέτρων.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κομισιον δεν αποκλείει να λάβει νομικά μέτρα κατά της Ελλάδας λόγω αναξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος . Αναλυτικά.

Το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία έχει τις συνέπειές του και στο κόστος δανεισμού με το επιτόκιο να εκτοξεύεται στο 2,2%, από 0,91%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: