Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

‘Στον αέρα’ οι φόροι για τσιγάρα.

Αλαλούμ με τους φόρους

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν είναι έτοιμο να παρουσιάσει πειστικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων του, καθώς ακόμα δολιχοδρομεί στις αποφάσεις του. Συγκεκριμένα:

  • «Παίρνει πίσω» την διάταξη για τους φόρους στα τσιγάρα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ-1 ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων κ.Δημήτρης Γεωργακόπουλος, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει -με χαρακτηριστική καθυστέρηση- πως η τελική επιβάρυνση από την εφαρμογή του μέτρου ξεπερνά κατά πολύ τα 0,50 ευρώ που υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση για κάθε πακέτο, καθώς η τιμή του αναμένεται να εκτιναχθεί και σε πάνω από 5 ευρώ για τα τσιγάρα ευρείας κατανάλωσης. Για το λόγο αυτό, η ρύθμιση θα επανεξεταστεί επί το ευμενέστερο –αλλά με αμφίβολο για τον κρατικό προϋπολογισμό αποτέλεσμα.
  • Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι μέλλει γενέσθαι με τους φόρους στις γονικές παροχές. Με εντολή Μαξίμου πάντως, ο υπουργός Οικονομικών ενδεχομένως να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ακόμα και σήμερα ή την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.
  • Δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ποιους και πόσο θα «χαρατσώσει» με την εισφορά υπέρ Ταμείων που σχεδιάζει.
  • Δεν έχει ξεκαθαρίσει «τι εστί διχίλιαρο», δηλαδή ποιους και πόσους θα αφορά τελικώς το πλαφόν που θέτει για πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς άνω των 2000 ευρώ στο δημόσιο.

Στο σκαμνί για την απογραφή

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στα «διαπιστευτήρια καλής θέλησης» που απέσπασε από τη Eurostat, στην προσπάθειά της για αλλαγή στο στατιστικό σύστημα της χώρας. Οι Βρυξέλλες εξέδωσαν μια έκθεση καταπέλτη σε βάρος της χώρας μας για τα πλαστά στοιχεία που έστελνε η Αθήνα, στην οποία όμως χαιρετίζουν την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να «διευθετήσει» το πρόβλημα.

Ωστόσο η Κομισιόν είναι πιθανόν να κινήσει διαδικασία νομικών μέτρων κατά της Ελλάδας για την μη παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το χρέος, όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών.

Η Κομισιόν είχε ήδη κινήσει ανάλογη διαδικασία κατά της Ελλάδας για μη αξιόπιστα στοιχεία για το έλλειμμα το 2004, αλλά την έκλεισε το 2007, μετά από μέτρα ενίσχυσης της αξιοπιστίας του συστήματος που ανακοίνωσε η τότε κυβέρνηση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: