Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

"Η ελληνική οικονομία απειλείται από αργό θάνατο"

Νέες ηχηρές "καμπάνες" για την ελληνική οικονομία από τον οίκο αξιολόγησης Μοody's: Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι "η ελληνική οικονομία απειλείται με αργό θάνατο", υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατεθεί μεγάλο μέρος του πλούτου για να αποπληρωθεί το χρέος, ενώ οι πιστωτές ζητούν υψηλότερα επιτόκια για να δανείσουν.

Σε έκθεσή της για τις προοπτικές του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η Ελλάδα -και η Πορτογαλία- δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και τις δημοσιονομικές της θέσεις μέσα σε συνθήκες κρίσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο χώρες της ευρωζώνης με περιορισμένη ανταγωνιστικότητα σε διαρθρωτικό επίπεδο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική διόγκωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι "οι δύο κυβερνήσεις έχουν ακόμα χρόνο για να δράσουν, το παράθυρο όμως της ευκαιρίας δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα".

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Μοody's είχε προχωρήσει, στις 22 Δεκεμβρίου του 2009, σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε "Α2".

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υποβάθμιση στο "Α2" με αρνητικές προοπτικές, αντανακλά την άποψή ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες αδυναμίες της οικονομίας, αλλά η υλοποίηση των μέτρων θα είναι δύσκολη και καθόλου εξασφαλισμένη.

"Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο εκτροχιασμός στα δημόσια οικονομικά ήταν πολύ πιο δραματικός το τελευταίο διάστημα", συμπληρώνεται στην έκθεση.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: