Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Πολύ ακριβά πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο δάνειο του 2010, αφού τα επιτόκια σκαρφάλωσαν στα ύψη δείχνοντας τις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών και τη συνεχιζόμενη δυσπιστία τους για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Ακριβά πλήρωσε το βαρύ κλίμα χθες και το Χρηματιστήριο...
καθώς ο δείκτης του υποχώρησε κατά 5%, με τους κερδοσκόπους να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις επισημάνσεις του νέου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν για την ανάγκη λήψης μέτρων επειγόντως, στην αρνητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά και στην ίδια την αρνητική εξέλιξη της δημοπρασίας που προοιωνίζεται ένα δύσκολο 2010. Συγκεκριμένα, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου 12μηνης διάρκειας το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 2,20% έναντι 0,91% της προηγούμενης ανάλογης δημοπρασίας. Το Δημόσιο άντλησε 1,040 δισ. ευρώ. Τόσα επίσης άντλησε με άλλη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,38% έναντι 0,59% στην προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία. Αλλά και το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου αύξησε χθες τη διαφορά του έναντι των γερμανικών στο 2,37% έναντι 2,16%.
Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες του 2010 και ίσως χρειασθεί να τα πληρώσει χρυσά.
Στο Δικαστήριο για τα στατιστικά
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε, εξάλλου, χθες στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως καταθέσει προσφυγή εις βάρος της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των αναξιόπιστων στατιστικών της, καθώς η παροχή αξιόπιστων στοιχείων είναι νομική υποχρέωση της χώρας.
Το βαρύ κλίμα εις βάρος της χώρας συντηρούν, εξάλλου, τα συνεχιζόμενα αρνητικά δημοσιεύματα. Οι χθεσινοί “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” φιλοξενούν άρθρο του Ντ. Λάκμαν, στελέχους του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων, ο οποίος προεξοφλεί μετά βεβαιότητας ότι σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα θα φύγει εκτός ευρωζώνης. Ο ίδιος παραλληλίζει την Ελλάδα με την Αργεντινή πριν από 10 χρόνια, η οποία προσέδεσε το νόμισμά της στο δολάριο, με αποτέλεσμα να διαβρώσει την ανταγωνιστικότητά της και να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο τής επέβαλε τόσο αυστηρούς όρους που οδήγησαν σε κοινωνική έκρηξη. “Είναι εύκολο να διακρίνουμε πώς η σημερινή κρίση της Ελλάδας θα έχει ευτυχέστερο τέλος”, σχολιάζει, προσθέτοντας ότι τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παίξει τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ακόμη, ο αρθρογράφος εξηγεί ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τη χώρα, ενώ η κάθε απόπειρα για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω μισθολογικών περικοπών θα οδηγήσει σε επώδυνες και πολιτικά απαράδεκτες συνθήκες αποπληθωρισμού.
Το θέμα της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη επαναφέρει εξάλλου στην επικαιρότητα και η αμερικανική “Γουόλ Στριτ Τζόρναλ”, που επικαλείται μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εξετάζει από νομικής πλευράς την πιθανότητα απόσυρσης ή εκδίωξης ενός κράτους από την ευρωζώνη. Όπως διευκρινίζεται από στελέχη της ΕΚΤ, η έκθεση, την οποία υπογράφει ο Έλληνας Φοίβος Αθανασίου, δεν έγινε κατόπιν εντολής ούτε εγκρίθηκε από τη διοίκηση της ΕΚΤ ούτε αναφέρεται ονομαστικά στην Ελλάδα.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: