Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Επεισόδιο στα Ίμια


Επεισόδιο στα Ίμια

του Μάκη Πολλάτου

Παρ’ ολίγον επεισόδιο το μεσημέρι της Τετάρτης στα Ίμια. Στο κυνήγι της πελαγίσιας τσιπούρας, γύρω από τις βραχονησίδες από νωρίς το πρωί στην περιοχή βρίσκονταν έξι με επτά ελληνικά αλιευτικά και αντιστοίχως 2-3 τουρκικά ψαράδικα. Ενώ οι ψαράδες προσπαθούσαν να πιάσουν τις τσιπούρες, στην περιοχή κινούνταν και δύο σκάφη: ένα πλωτό του Λιμενικού και μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής. Κατά πληροφορίες, το τουρκικό σκάφος έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από τα ελληνικά αλιευτικά προκειμένου να παρεμποδίσει το ψάρεμα της τσιπούρας. Τέτοιοι ελιγμοί μπορούν – υπό συνθήκες – να οδηγήσουν ακόμη και στην ανατροπή του αλιευτικου που υφίσταται τα απόνερα της μεγαλύτερης και κατά πολύ ταχύτερης τουρκικής ακταιωρού.

Για την προστασία των Ελλήνων ψαράδων και των ελληνικών αλιευτικών, το πλωτό του Λιμενικού προσέγγισε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Λίγη ώρα μετά, το πρωί της Τετάρτης, το ελληνικό πλωτό και η τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκαν χωρίς να τραυματιστούν τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοιαρίων, παρά μόνο προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στα δύο «πολεμικά» σκάφη που επιτηρούν την ελληνοτουρκική ακτογραμμή στα Ίμια. Ανεπισήμως, αξιωματικοί του Λιμενικού χαρακτήριζαν τη θαλάσσια σύγκρουση «επακούμβηση». Μετα το περιστατικό που ευτυχώς δεν έλαβε διαστάσεις, ο αρχηγός του λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αρχηγό της τουρκικής ακτοφυλακής.

Δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία 24ωρα είναι ιδανικές για το ψάρεμα και άρα τεκμαίρεται ότι Έλληνες και Τούρκοι ψαράδες θα επιχειρήσουν και αύριο Πεμπτη να συνεχίζουν το ψάρεμα, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια της «αντιπαράθεσης» μεταξύ του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: