Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΝΕΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ...


Νέες πιέσεις δέχθηκαν χθες τα ελληνικά ομόλογα λόγω έκθεσης που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη στατιστική αναξιοπιστία της χώρας. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου συγκριτικά με το αντίστοιχο γερμανικό εκτινάχθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στις 232 μονάδες- σημειωτέον ότι στις 21 Δεκεμβρίου το περιβόητο «spread» είχε... φθάσει στις 276 μονάδες βάσης. Η εκ νέου απόρριψη από την Επιτροπή ως αναξιόπιστων των στοιχείων που της προωθεί η Ελλάδα αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος της επανέφερε την «ελληνική περίπτωση» στη διεθνή επικαιρότητα με δημοσιεύματα και σχόλια ουδόλως κολακευτικά για τη χώρα μας.
«Ολες αυτές οι ιστορίες περί επισκέψεων αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, περί επισκέψεων ελεγκτών από τις Βρυξέλλεςκαι περί επιτηρήσεων έχουν ανοίξει την όρεξη των κερδοσκόπων, που ασκούν πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στη χώρα εν γένει» δήλωσε στο Βloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο Πίτερ Σάφρικ. Μεταξύ των πλέον «προωθημένων» θέσεων και απόψεων που δημοσιεύθηκαν περιλαμβάνεται το σχόλιο του Ντέσμοντ Λάτσμαν στους «Financial Τimes». Ο αρθρογράφος της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας θεωρεί ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τον δρόμο της Αργεντινής», οδεύει δηλαδή ολοταχώς προς τη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία. Επίσης εκτιμά ότι «αργά ή γρήγορα η Αθήνα θα εγκαταλείψει το ευρώ».
Μεταξύ των πλέον «μετριοπαθών» και «νηφάλιων» τοποθετήσεων είναι εκείνη που δημοσίευσε (ανυπόγραφα) η «Le Μonde». Ξεκινώντας με το ερώτημα «αν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέση να φροντίσει τα μέλη της», η γαλλική εφημερίδα θεωρεί ότι η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη δοκιμασία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εφημερίδα διαπιστώνει απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει τα «άμεσα και ριζοσπαστικά μέτρα» που της προτείνουν οι Βρυξέλλες. Σημειώνει ωστόσο ότι «ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαούτε ακόμη και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών είναι σε θέση να δώσουν μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν τα δικά τους ελλείμματα».
Κατά τη γαλλική εφημερίδα αρμόδια για να παίξει τον ρόλο του «αυστηρού πατέρα» είναι, εν προκειμένω, η Επιτροπή. Και υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνει: Ο πρώτος είναι να παρακάμψει τις συνθήκες και τους κανονισμούς και να προσφέρει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια, «κάτι όμως που θα δημιουργούσε προηγούμενο και θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέσο παρέμβασης». Η πιο «απλή λύση» , κατά τη «Le Μonde», θα ήταν να ασκήσουν οι Βρυξέλλες σταθερή πίεση ώστε η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. «Αν η Αθήνα παίξει το παιχνίδι, η απλή έγκριση που θα της δώσει η Επιτροπή για ένα σοβαρό πλάνο θα αρκούσε για να αλλάξει το αίσθημα των αγορών. Και το εκτελεστικό ευρωπαϊκό όργανο θα επιβεβαίωνε με μια κίνηση τόσο την πολιτική ισχύ του όσο και την αξιοπιστία του» καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: