Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Παπανδρέου: "Καμία ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ"

"Ορθοπεταλιά"
Στον αστερισμό της οικονομίας κινήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του απολογισμού των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό. Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η χώρα από το ευρώ ή να προσφύγει στο ΔΝΤ, παρείχε στήριξη στον υπουργό Οικονομικών και επεσήμανε ότι "η Ελλάδα δεν χρειάζεται μερεμέτια αλλά τόλμη, αποφασιστικότητα και μεγάλες αλλαγές". "Η κατάσταση είναι για κλάματα", είπε, "αλλά ο λαός χρειάζεται να του δώσουμε την ελπίδα".

"Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία"

"Το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει να κάνουμε μία νέα αρχή: Η τώρα ή ποτέ. Εμείς λέμε τώρα. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε", είπε. Και σημείωσε ότι "κάνουμε τη ρήξη με τις προβληματικές αντιλήψεις: βάζουμε τέλος στην προκλητική κρατική σπατάλη, αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης για κάθε ευρώ στο κράτος, στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών". "Στόχος μας είναι να κάνουμε περήφανους όλους τους Έλληνες", δήλωσε και κάλεσε όλους τους Έλληνες σε ένα "Δημοκρατικό μέτωπο ανατροπών".

"Καμία ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ"


Ερωτηθείς για τις διεθνείς αντιδράσεις για την οικονομία της χώρας, ο ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να βγούμε από την ευρωζώνη ή να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι από τη μία πλευρά έχουμε ένα δικό μας πρόβλημα διαχείρισης της οικονομίας μας- δεν έχουν σχέση με τη διεθνή κρίση και εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη. Από την άλλη πλευρά όμως λόγω της διεθνούς κρίσης αναδεικνύονται τα ελληνικά προβλήματα και πληρώνουμε διπλά. Υπάρχουν και σκοπιμότητες- τόνισε. "Δικός μας ρόλος είναι να βάλουμε τον τόπο σε μία σωστή τροχιά ώστε να μην μπορεί κανείς να ορίσει τις δικές μας τύχες", υπογράμμισε.

"Καμία εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ"

"Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αυξήσουμε το ΦΠΑ Δεν έχω πάρει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών", ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου. Αναφορικά με την τροπολογία για τις γονικές παροχές, είπε ότι "ούτε κατατέθηκε νύχτα, ούτε τελευταία στιγμή, αλλά κατατέθηκε εμπρόθεσμα".

"Που πήγαν τα λεφτά;"


"Λεφτά υπήρχαν, λεφτά βρήκαμε για το πρόγραμμα αλληλεγγύης. Το μεγάλο ερώτημα είναι που πήγαν το λεφτά. Η χώρα μας έχει αναπτυξιακές δυνατότητες", αλλά -όπως είπε- "πρέπει να κλείσουν οι χαίνουσες πληγές της αναξιοπιστίας. Βάζουμε το νοικοκύρεμα στο κράτος", απάντησε ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα "που θα βρείτε τα λεφτά;".

"Έχει την πλήρη στήριξη μου"

Ο πρωθυπουργός παρείχε στήριξη στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι για τις κυβερνητικές αποφάσεις υπάρχει "ευρύτατη συναίνεση". Και πρόσθεσε: "Η κρίση μας οδήγησε σε αναμόρφωση των προτεραιοτήτων μας. Είναι λογικό ότι μέσα σε αυτές τις αποφάσεις που παίρνουμε υπάρχουν άλλες απόψεις. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει την πλήρη στήριξη μου και όλων των συναδέλφων του".

"Οι απόψεις είναι χρήσιμες στο στάδιο της διαβούλευσης"

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και εντός του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "υπάρχει ισχυρό και ενιαίο επιτελείο αποφάσεων", τόνισε ότι "πρέπει να ακούγονται όλες οι σκέψεις", αλλά διεμήνυσε ότι "όταν παίρνουμε τελικές αποφάσεις, είναι υποχρέωση όλων μας να τις υπηρετούμε. Οι διαφορετικές απόψεις είναι χρήσιμες στο στάδιο της διαβούλευσης".

"Αξιόπιστο το ΠΣΑ"


Χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης "αξιόπιστο", σημειώνοντας ότι αν το κατέθετε χώρα με αξιοπιστία "θα της λέγανε μπράβο". "Αν όλοι το στηρίξουμε και καταλάβουμε τις ευθύνες μας θα πετύχει. Και με αυτή τη λογική θα μπορέσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας", συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα για τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τις απέδωσε στο έλλειμμα αξιοπιστίας, για το οποίο- όπως είπε- "ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση".

Διαβεβαίωσε - ερωτηθείς σχετικά- ότι ισχύει η προεκλογική δέσμευση για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. "Έχουμε πει ότι από ένα μισθό και πάνω δεν θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Ο χαρακτήρας της απόφασης μας ήταν για να δώσουμε το σήμα ότι επιμερίζονται τα βάρη", πρόσθεσε.

"Κανένας δεν υπεκφεύγει της αξιολόγησης"

Υποστήριξε την απόφαση για επιλογή των γραμματέων μέσω βιογραφικών, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί, λέγοντας ότι "είναι ένα δύσκολο εγχείρημα- Δίνουμε σήμα στη δημόσια διοίκηση ότι κανένας δεν μπορεί να υπεκφύγει της αξιολόγησης". "Τα υπουργεία δεν είναι φέουδο του κάθε υπουργού. Ακολουθούν τις κυβερνητικές επιλογές. Η διαδικασία αυτή ανέδειξε και καλά στελέχη που δεν γνωρίζαμε. Είναι μία διαδικασία πρωτόγνωρη που θα αποτυπωθεί και στις θεσμικές αλλαγές που θα κάνουμε", πρόσθεσε.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα"

"Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χαλαρά μέτρα για τους μετανάστες. Εμείς βάλαμε μια πρώτη τάξη στο θέμα των μεταναστών. Δεν κάνουμε Έλληνες του λαθρομετανάστες. Μιλάμε για δεύτερης γενιάς μετανάστες. Να τους κρατήσουμε σε γκέτο, όταν αισθάνονται Έλληνες; Αυτή η αναχρονιστική αντίληψη θα βοηθήσει; Μου κάνει εντύπωση που η ΝΔ ακολούθησε ακροδεξιά αντίληψη για τη δεύτερη γενιά μεταναστών", απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

"Αυτό που κάναμε είναι χρέος μας απέναντι σε ανθρώπινα δικαιώματα ανθρώπων που επέλεξαν την Ελλάδα για πατρίδα, και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα, είναι αδιαπραγμάτευτα", πρόσθεσε.

"Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν"

Ερωτηθείς για την απάντηση στην επιστολή Ερντογάν και την πρότασή του για συνομιλίες, επισήμανε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό. "Έχουμε τις δικές μας θέσεις που προβάλλουμε και θέλουμε να προωθήσουμε και να λύσουμε. Δεν φοβόμαστε τη συνάντηση, αντιθέτως την επιδιώκουμε", τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποσπάσματα από την εισαγωγική δήλωση

"Έτος αλλαγών το 2010"

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών, με το νέο φορολογικό σύστημα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος και με τομές στο πολιτικό σύστημα, τόσο με την νέα αρχιτεκτονική των δήμων, όσο και με τον εκλογικό νόμο. Επίσης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών.

Επανέλαβε την θέση του ότι η ρίζα των ελληνικών προβλημάτων βρίσκεται, τελικά, στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, διατύπωσε την ενόχλησή του από τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, πρόσθεσε, όμως, ότι "μόνοι μας δώσαμε τις αφορμές, τώρα εμείς πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε σε βιώσιμη πορεία".

"Είμαστε αποφασισμένοι για ανατροπές"

Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης είπε ότι δεν λύθηκαν όλα, προσθέτοντας ότι "μόνο όταν δεν κινείσαι δεν κάνεις λάθη". "Τα ζητήματα δεν είναι εύκολα, η ΝΔ τα αγνόησε φοβούμενη το πολιτικό κόστος", είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις ανατροπές και τις τομές για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός".

Ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι "θα υπάρξουν αντιστάσεις στα ζητήματα που ανοίγουμε", ζήτησε συμμετοχή και δημιουργική κριτική των πολιτών, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει χρονοτριβή και συμβιβασμούς και ολοκλήρωσε την εισήγηση του καλώντας σε δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα της κυριαρχίας και θα στηρίζεται στις δικές μας δυνατότητες, αντί να πληρώνουμε "αμαρτίες του παρελθόντος".

"Το 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά: Ανοίγουμε όλα τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και του κράτους", τόνισε. Σημείωσε ότι "με έχετε ταυτίσει με το ποδήλατο", και σε παρατήρηση που έγινε από κάποιον είπε με νόημα: "Αυτή τη φορά δεν θα πέσουμε".

Αντιδράσεις

"Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση στις 100 πρώτες μέρες της, ήταν να διανύσει σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που διακήρυττε προεκλογικά και αυτά που εφαρμόζει σήμερα" αναφέρει ανακοίνωση του Συνασπισμού.

"Η εικόνα της αφωνίας και της παθητικής στάσης απέναντι στα κελεύσματα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων και χρηματαγορών συμπληρώνονται με την προώθηση μιας καθαρά νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας" προστίθεται.
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: