Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Κόλαση στην Αϊτή από 7,3 Ρίχτερ χιλιάδες οι νεκροί


Βιβλική καταστροφή στην Αϊτή, την πάμπτωχη χώρα στην Καραϊβική, μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πορτ-ο- Πρενς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας ισοπεδώθηκαν και υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες, ενδεχομένως για χιλιάδες νεκρούς.

Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το προεδρικό μέγαρο, η βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται μόνο, στα ερείπια του ξενοδοχείου Le Montana, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς το οποίο κατέρρευσε, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ. Περίπου 1.400 Γάλλοι ζουν στην Αϊτή και από αυτούς οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. "Περίπου εξήντα Γάλλοι κατέφυγαν στην πρεσβεία μας, που και αυτή όμως έχει πληγεί από τον σεισμό, το ίδιο και οι κατοικία του πρεσβευτή", διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός.

Αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι της αποστολής του ΟΗΕ

Πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΗΕ αγνοούνται στην Αϊτή μετά τον σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. "Αυτή τη στιγμή αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι", διευκρίνισε ο επικεφαλής των αποστολών του ΟΗΕ στη χώρα Αλέν Λερουά.

Η έδρα της αποστολής στο Πορτ ο Πρενς καταστράφηκε και οι στρατιώτες της αποστολής προσπαθούν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια, τόνισε ο Λερουά και πρόσθεσε πως "κανείς δεν έχει σωθεί μέχρι τώρα".

Μέχρι τώρα οι αρχές της Αϊτής δεν είναι σε θέση να δώσουν έναν συγκεκριμένο απολογισμό για τους νεκρούς και τους τραυματίες του σεισμού που σημειώθηκε στις πέντε το απόγευμα (τοπική ώρα) χθες Τρίτη

"Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων", δήλωσε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες --εκτός από την τηλεφωνία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων-- έχουν διακοπεί στη νήσο μετά το σεισμό. Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε "πάνω από ένα λεπτό" ενώ ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 βαθμών.

Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS) ο σεισμός ήταν 7,3 βαθμών, είχε επίκεντρο 16 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει. "Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το σεισμό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το λαό της Αϊτής", ανέφερε ο Ομπάμα.

Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις "παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα".

Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών για να παράσχουν βοήθεια. Η USAID ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης. Την ομάδα θα συνοδεύσουν ειδικοί της υπηρεσίας στις καταστροφές για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην Αϊτή.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι, ή σεισμικά κύματα, η οποία εκδόθηκε για την Αϊτή, την Κούβα, τις Μπαχάμες και την
Δομινικανή Δημοκρατία ήρθη λίγη ώρα αργότερα.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, έχει πληγεί πολλές φορές από φυσικά φαινόμενα. Το 2008 τέσσερις μεγάλες καταιγίδες --η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ-- σάρωσαν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων.

Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των --απλησίαστων για την φτωχή πλειοψηφία-- τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα· σχεδόν οι μισοί από τους 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική "ανασφάλεια" πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.



nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: