Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ο πληθωρισμός βαθαίνει το χάσμα ΣΕΒ - ΓΣΕΕ




της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου σχετικά με τα άδεια ταμεία του ΟΑΕΔ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα να μη πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών ενώ προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό στο πλαίσιο του διαλόγου με στόχο την εξυγίανση των ταμείων.

Ο πληθωρισμός βαθαίνει το χάσμα ΣΕΒ - ΓΣΕΕ

Eυρώ - ευρώ μαζεύουν στον ΟΑΕΔ τα 140 εκατομμύρια για την πληρωμή 260.000 ανέργων την Πέμπτη , που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα μετά τη θλιβερή διαπίστωση ότι τα ταμεία του Οργανισμού άδειασαν επί της προηγούμενης διοίκησης για την κάλυψη των stage και άλλων δαπανηρών προγραμμάτων κατά της ανεργίας .

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική τονίζοντας χαρακτηριστικά "τα ταμεία είναι άδεια . Δεν υπάρχει σάλιο ,τι να κάνουμε;"

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ Ηλίας Κικίλιας τόνισε ότι τα ταμεία άδειασαν καθώς έτρεχαν δαπανηρά προγράμματα όπως προγράμματα stage και η άδεια μητρότητας χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί ανάλογοι πόροι ενώ στα 6 δισ.. έχει φτάσει και η οφειλή του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό.

Συμπλήρωσε όμως ότι τα χρήματα θα βρεθούν προκειμένου να μη στερηθούν οι άνεργοι το επίδομα.

Στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων πάντως, ανεργία και ανάπτυξη είναι οι τομείς στους οποίους δίνει έμφαση και ο πρόεδρος του ΣΕΒ βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την αύξηση των κατώτατων αμοιβών.

Σε επιστολή του προς στη ΓΣΕΕ η οποία είχε ζητήσει με επείγουσες διαδικασίες να συμφωνηθεί αύξηση περίπου 8% στους βασικούς μισθούς για το 2010 λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης , ο κ. Δασκαλόπουλος θεωρεί ότι είναι πιο συμφέρουσα μια συμφωνία για μέτρα κατά της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής αλλά και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης , επισημαίνοντας ότι " Η ειδικότερη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό μπορέι να ενταχθεί στο ευρύτερο αυτό πλαισιο της συμφωνίας."

Απαντώντας η ΓΣΕΕ τόνισε ότι η συλλογική σύμβαση πρέπει κυρίως να αφορά τον κατώτερο μισθό και κάλεσε τους εργοδότες να επισπεύσουν τη συνάντηση

Η διάσταση των απόψεων ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα γενική συλλογική σύμβαση εργασίας επιτείνεται και από το γεγονός της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε το 2,6% τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον πήχυ των διεκδικήσεων για ατ συνδικάτα, σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομία παραμένει σε ύφεση.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: