Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Τα σχέδια της Τίνας και η σφήνα της Κατερίνας…



της Μαριάννας Τζάννε

Λόγο στο νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η αρμόδια υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή, με αφορμή τη διάταξη που αφορά την εγκατάσταση μονάδων σε αγροτική γη.

Μετά από εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, που υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις του νόμου έχουν αντισυνταγματικό χαρακτήρα, καθώς οδηγούν στην αλλαγή χρήσης της γεωργικής γης που προστατεύεται αυστηρά από το Σύνταγμα, η κυρία Μπατζελή εξέφρασε πρόσφατα τις επιφυλάξεις της στην κυρία Μπιρμπίλη για τον επιχειρούμενο «αποχαρακτηρισμό» και τάσσεται αντίθετη στη λογική της συναδέρφου της, ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο στελεχών της κυβέρνησης (την περασμένη εβδομάδα) με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Θάνου Μωραίτη, των δύο Γενικών Γραμματέων Αγροτικής Πολιτικής και Υδάτων κ. Γεωργίας Μπαζιώτη και κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος και άλλα ζητήματα αρμοδιοτήτων των δύο υπουργείων.

Η ρύθμιση που …ηλεκτρίζει

Το ΥΠΕΚΑ στην προσπάθειά του να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες και να επιταχύνει τα έργα των ΑΠΕ προχώρησε σε τροποποίηση του νόμου 2945/2001, με τον οποίο προστατευόταν η αγροτική γη και απαγορευόταν η αλλαγή χρήσης, πέρα από την γεωργική εκμετάλλευση.

Η επίμαχη διάταξη που άλλαξε η υπουργός Περιβάλλοντος για να δώσει χώρο στην «πράσινη» ανάπτυξη προβλέπει ότι στο εξής «σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας εκτός από την γεωργική εκμετάλλευση και την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζουν ότι η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί κάποιους αγρότες που θέλουν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά συστήματα και άλλες μορφές ΑΠΕ αλλά αντίκεινται στην προστασία της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, γεγονός που έχει ευνοήσει τους αποχαρακτηρισμούς της αγροτικής γης, που έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται ότι σε όλη την Ελλάδα η γη υψηλής παραγωγικότητας φτάνει περίπου τα 15 εκ. στρέμματα γεγονός που αποδεικνύει και τους λόγους που το ΥΠΕΚΑ θέλει οι εκτάσεις αυτές να υπηρετήσουν τον στόχο της «πράσινης» ανάπτυξης.

Εγκύκλιος

Το θέμα της προστασίας της αγροτικής γης επισημαίνεται και σε πρόσφατη εγκύκλιο που εστάλη από την Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας προς όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ), στην οποία τονίζεται ότι οι γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας «για λόγους δημοσίου συμφέροντος απαγορεύεται να αλλάξουν χρήση, συμπεριλαμβανομένης και της ηλιακής ενέργειας» όπως τουλάχιστον είχε προβλέψει και η σχετική ΚΥΑ 49828/2008 για το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς και πρόκειται να αναθεωρήσει η κυρία Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει την διερεύνηση του θέματος από στελέχη του υπουργείου της και επιφυλάσσεται να απαντήσει το προσεχές διάστημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κυρία Μπατζελή δεν θέλει να δημιουργήσει προσκόμματα στο όραμα του Πρωθυπουργού για την διάδοση των ΑΠΕ, το οποίο εκφράζει η πολιτική της κυρίας Μπιρμπίλη, από την άλλη όμως θεωρεί υποχρέωσή της να προστατεύσει και το χαρακτήρα της γεωργικής γης προκειμένου να μην μπει σε περιπέτειες με το ΣτΕ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: