Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΕΙΜΜΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Στον αέρα τινάζει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) με έκθεσή της τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας, αρνούμενη να επικυρώσει αυτά που αφορούν το 2008, αλλά και κάθε άλλο, μέχρις ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αναξιοπιστίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου υποτιμητικό...
για τη χώρα κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ώρα που ο νέος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν δεχόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα. Η επιτροπή παρακολουθεί με ανησυχία την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ο Φινλανδός διάδοχος του κ. Χ. Αλμούνια, που εκτιμάται ότι θα είναι αυστηρότερος του Ισπανού. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει γρήγορα να λάβει μέτρα για να αποφύγει επιδείνωση της κατάστασης.
Την έκθεση-κόλαφο συνέταξε η Εurostat κατ΄ εντολήν του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας του Νοεμβρίου 2009, έπειτα από την τεράστια αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του 2008, αλλά και των προβλέψεων του 2009 που προκάλεσαν σοκ στην ευρωζώνη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Εurostat κατηγορεί την Ελλάδα- με τα πυρά της να στρέφονται βεβαίως, κυρίως, στην προηγούμενη κυβέρνηση, στη θητεία της οποίας αναφέρεται- ότι δεν έχει σοβαρό κράτος και επομένως δεν είναι σε θέση να έχει αξιόπιστα στοιχεία.
Η ίδια «νίπτει τας χείρας της» για το παρελθόν, λέγοντας ότι έκανε ό,τιμπορούσε: από το 2004, τα στελέχη της επισκέφθηκαν την Αθήνα 10 φορές και 5 φορές διατύπωσε επιφυλάξεις στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτές οι παρεμβάσεις δεν πέτυχαν να φέρουν την ποιότητα των στατιστικών της Ελλάδας στο επίπεδο των άλλων χωρών, σημειώνει.
Μάλιστα, φθάνει στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για «σκόπιμη δημοσίευση παραπλανητικών στοιχείων», λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποτρέψει η ίδια ό,τι κι αν κάνει.
Έτσι, καταλήγει ότι δεν έχει σκοπό να επικυρώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας έως ότου πειστεί ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους.
Ο... επίμονος κ. Κοντοπυράκης
Ακόμη, η Εurostat, σε μια γλαφυρή περιγραφή των όσων διημείφθησαν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου του 2009, τα οποία οδήγησαν στις τεράστιες αναθεωρήσεις των μεγεθών, αναφέρει ότι ο πρώην γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μ. Κοντοπυράκης, μεταξύ άλλων, ήρθε κατ΄ επανάληψιν σε επαφή με στελέχη της, την περίοδο μεταξύ 16 και 21 Οκτωβρίου, ισχυριζόμενος ότι τα στοιχεία της νέας κυβέρνησης για το έλλειμμα και το χρέος ήταν αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης!
Πάντως, η Εurostat δεν παραλείπει να αφήσει και αιχμές κατά της πρακτικής της σημερινής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καταγραφή των χρεών των νοσοκομείων και συγκεκριμένα των 2,5 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του 2008, μολονότι, όπως αναφέρει, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ως προς το πότε δημιουργήθηκαν αυτές οι υποχρεώσεις.
Δημιουργούν πρόβλημα
Οι βαριές κατηγορίες της Εurostat, μολονότι αφορούν τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων Καραμανλή, δημιουργούν πρόβλημα και στη σημερινή κυβέρνηση, καθώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αναθεωρήσεων του ελλείμματος του 2008, αλλά ενδεχομένως και του 2009, καθιστώντας δυσκολότερη την προσπάθεια προσαρμογής για τη μείωσή του.
Η Εurostat ξεκαθαρίζει ότι η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη για τα λανθασμένα στοιχεία, γιατί δεν έχει αρμοδιότητα για στενότερο έλεγχο και ότι οι ελληνικές αρχές είναι εκείνες που πρέπει να πάρουν μέτρα για «διαφανείς και αξιόπιστες πρακτικές των εθνικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην παρουσίαση των δημοσιονομικών στοιχείων και να αναθεωρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για να εξασφαλίσουν την επαγγελματική ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΣΥΕ και των άλλων αρχών».
Έως ότου γίνει αυτό, καταλήγει, η αξιοπιστία των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος παραμένουν σε αμφισβήτηση.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: