Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Νομικά μέτρα για τα Greek Statistics

Νομικά μέτρα κατά της Ελλάδας λόγω των αναξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ενδέχεται να λάβει η Κομισιόν, όπως τόνισε στο Reuters αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το εν λόγω στέλεχος δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν ευθυγραμμίστηκε με την υποχρέωσή της, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, να παρέχει έγκαιρα και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία".

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λάβει παρόμοια μέτρα κατά της Ελλάδας το 2004, αλλά τα σταμάτησε το 2007.

Την ίδια ώρα, έκθεση της Κομισιόν από την Eurostat υπογραμμίζει τις επιφυλάξεις της για στοιχεία που έχει αποστείλει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έχει ήδη αμφισβητήσει τα στοιχεία πέντε φορές από το 2005 έως το 2009.

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει: "Τα τελευταία οκτώ χρόνια, όποτε τα στοιχεία της Ελλάδας δημοσιεύθηκαν χωρίς επιφυλάξεις, ήταν πολύ συχνά αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της Eurostat πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου γνωστοποίησης, προκειμένου να διορθωθούν λάθη ή ακατάλληλη καταγραφή τους". Και προσθέτει ότι "η Eurostat δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2008 λόγω έλλειψης αξιοπιστίας και στοιχείων που να στηρίζουν τα νούμερα αυτά".

Ο νέος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία και διάδοχος του Χοακίν Αλμούνια, Ολι Ρεν, ζήτησε άμεσα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Γ. Πεταλωτής για δηλώσεις Ρεν

“Το θετικό είναι ότι μέσα στην έκφραση του αρμόδιου Επιτρόπου για τα οικονομικά φαίνεται ότι η Ελλάδα αποκτά πλέον σημεία αξιοπιστίας, γίνεται θετική αναφορά προς την ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζεται ότι δρομολογείται η ανεξαρτητοποίηση των στατιστικών στοιχείων που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία μας στην ΕΕ και φαίνεται ότι υπάρχει μια θετική προοπτική για αντιμετώπιση της χώρας μας από εδώ και πέρα, με πάρα πολύ σκληρή δουλειά”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Επιτρόπου για την Οικονομία.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: