Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

"Πρόγραμμα ριζικών αλλαγών το ΠΣΑ"

"Θέμα κοινού συμφέροντος" η βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας, είναι το μήνυμα που κόμισε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπόι, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα.

Ο κ. Βαν Ρομπόι τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά στο δημοσιονομικό της πρόβλημα και σημείωσε ότι είναι "θέμα κοινού συμφέροντος η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις". Πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως "η ελληνική κυβέρνηση ήδη λαμβάνει τα απαιτούμε μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι απαιτείται κατεπειγόντως ένα πακέτο μέτρων, τονίζοντας ότι η ελληνική δέσμευση για μείωση του ελλείμματος σε τρία χρόνια πρέπει να υποστηριχθεί από συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως "πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, ριζικών αλλαγών που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να γίνουν και ήδη έχουν ξεκινήσει τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης μας". Σημείωσε, επίσης, ότι "έχουμε ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέσα σε μία τριετία". "Στο ΠΣΑ θα είναι κατατεθειμένες όχι μόνο οι οικονομικές αλλαγές, αλλά και οι θεσμικές αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα", συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν, επίσης, η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δ. Βαλκάνια, το μεταναστευτικό και η διμερής συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, η Frontex, και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Κοπενγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή.

Η επίσκεψη του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκτακτης συνόδου κορυφής για την οικονομική κρίση στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Επίσκεψη ΔΝΤ, πιέσεις από Κομισιόν


Στην Αθήνα φθάνει κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική κυβέρνηση.

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, μία ημέρα πριν, ο νέος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία και διάδοχος του Χοακίν Αλμούνια, Ολι Ρεν, κατά την ακρόαση του κινήθηκε στη λογική "μία στο καρφί και μία στο πέταλο": Ζήτησε άμεσα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Η Κομισιόν σε έκθεσή της- η οποία συνετάχθη μετά τον έλεγχο του Οκτωβρίου- επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.

Ο απολογισμός των 100 ημερών

Ο Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει- σε συνέντευξη Τύπου της Τετάρτη, στο Ζάππειο- τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο για τον τομέα ευθύνης τους.

"Είναι η ώρα να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων για να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις πάντα πάνω σε αρχές, για να πάει ο τόπος μπροστά", τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση του Λεωνίδα Κύρκου.

Διευκρινίσεις για τις αποδείξεις


Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου- με συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alter- έδωσε νέες διευκρινίσεις για το θέμα των αποδείξεων: Είπε ότι και οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ θα μετρούν για το αφορολόγητο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν.

Στη Βουλή θα συζητηθεί την Τετάρτη, η τροπολογία για τις γονικές παροχές. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει το νέο αφορολόγητο όριο και τα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος. Ηχηρή παρέμβαση Παπουτσή για την τροπολογία της νύχτας.

Με δραματικούς τόνους αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας για την ταμειακή κατάσταση του ΟΑΕΔ: "Μία αλόγιστη, απερίσκεπτη και καταναλωτική διαχείριση του ΟΑΕΔ επί 5 χρόνια, έφερε τον Οργανισμό σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά ταμειακή κατάσταση. Τα άδεια Ταμεία αποτελούν απτή απόδειξη αυτής της δραματικής κατάστασης", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τέλος στα σενάρια περί ενιαίου ΦΠΑ 15%
έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "δεν υπάρχει καμία σκέψη, καμία πρόταση και καμία εισήγηση", απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης.
nooz.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: