Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΕΣ"...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Με ένταξη ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να «πιάσει» όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και δεν τα δηλώνουν στην Εφορία. Η πρόταση που μπορεί να συναντά έντονες αντιδράσεις ορισμένων φορέων που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό, φαίνεται να αποτελεί ένα...
από τα ατού των επιτελών της οδού Νίκης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Εντάσσεται και σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού έναντι των αντιδράσεων που προκαλεί η σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις και για το οποίο (αφορολόγητο) η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει υπέρ της μείωσής τους κατά 50%, στα 6.000 ευρώ και κάλυψη του υπολοίπου (ή και επιπλέον) με αποδείξεις. Εξέλιξη στην οποία αντιτίθενται εκπρόσωποι των φορέων (μεταξύ αυτών και η ΑΔΕΔΥ που ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις) εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους για τις διασταυρώσεις και μιλώντας για τον κίνδυνο να «καταργηθεί από μόνο του το σύστημα».
«Το κράτος δεν μπορεί να μιλάει για τεκμήρια σε δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων όταν δεν παρέχει τη στοιχειώδη εκπαιδευτική πολιτική» διαμήνυσαν στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση (οι οποίες περιορίζονται σε 3 έναντι 5 αρχικώς, επισπεύδοντας κι άλλο το φορολογικό) της ομάδας εργασίας για τη φορολογία εισοδήματος οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι όμως δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αντίθετοι για τα φροντιστήρια.
Η ένταξη των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων αγγίζει περισσότερες από 90.000 οικογένειες. Αν, πάντως, ο φορολογούμενος που στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο υποχρεωθεί να δηλώσει τα δίδακτρα, δεν θα μπορεί να δηλώσει φορολογητέο εισόδημα χαμηλότερο από το ποσό που πληρώνει για την εκπαίδευση του παιδιού του. Αν ληφθεί υπόψη ότι τα τεκμήρια θα πάνε προσθετικά, τότε ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει εισόδημα τουλάχιστον στο ύψος των τεκμηρίων ειδάλλως θα του υπολογίζεται φόρος με βάση το άθροισμα των δαπανών διαβίωσης. Και ως τέτοιες δαπάνες θα λαμβάνονται:
Κλιμακωτή η συντήρηση
* Κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. «Σύστημα με κλιμάκωση των τετραγωνικών μέτρων» φαίνεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, το κόστος συντήρησης ενός ακινήτου θα αυξάνει όσο αυξάνει η επιφάνεια του ακινήτου και θα περιορίζεται για το εξοχικό. Για κύρια κατοικία μέχρι 100 τ.μ. να υπάρχει κόστος συντήρησης 5 ευρώ ανά τ.μ., για 100 -200 τ.μ. στα 10 ευρώ κ.ο.κ. Εξετάζεται περιορισμός ανά περιοχή (αστική, αγροτική) ή μέλη οικογένειας και ειδικά για εξοχική κατοικία κατάργηση χρονικού περιορισμού 3 μηνών με ισχύ για όλο το χρόνο.
* Πόθεν έσχες. Απαλλαγή πρώτης κατοικίας βάσει αξίας (τετραγωνικά σήμερα) που προσδιορίζουν σε 200.000 -250.000 ευρώ, με προσαύξηση αναλόγως προστατευόμενων μελών. Συζητήθηκε και το Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής, αλλά μάλλον διατηρείται το ισχύον σύστημα, καθώς οποιαδήποτε διαμόρφωσή του κατά περιοχές θεωρείται γραφειοκρατική.
* Οχήματα. Υπολογισμός τεκμηρίου βάσει αξίας κτήσης (εργοστασιακή τιμή σήμερα), παλαιότητας και ενδεχομένως ρύπους. Υπήρξε πρόταση για ιπποδύναμη, αλλά διερευνάται, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξαίρεσης ακριβών αυτοκινήτων με χαμηλούς ρύπους (νέα τεχνολογία). Αξίζει να κρατηθεί έτερη πρόταση για υπολογισμό βάσει τελών κυκλοφορίας (διπλάσιο ή τριπλάσιο ποσό).
* Οικιακοί βοηθοί. Αν και το υπουργείο συζητάει επαναφορά, οι φορείς μίλησαν για κίνδυνο ενίσχυσης «μαύρης εργασίας» και μείωσης ασφαλιστικών εισφορών που σήμερα πληρώνουν στο ΙΚΑ. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος φορέα: «Μπορεί να κερδίσετε 5-6 από τα τεκμήρια και να χάσετε 1.000 από ασφάλιση».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: