Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

"ΩΡΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΙΧΗ"...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά

Σε προσκλητήριο συναίνεσης προχώρησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεχόμενος τη χείρα πολιτικής φιλίας που του έτεινε ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος. «Ίσως ήρθε η ώρα να ρίξουμε τα τείχη της αντιπαράθεσης και του ανταγωνισμού και να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις στη βάση αρχών για να πάμε μπροστά, για να υπηρετήσουμε τον τόπο και να θέσουμε εθνικούς...
στόχους για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Νωρίτερα ο Λ. Κύρκος παρέθεσε δείπνοπαρέμβαση και μιλώντας με την ευκαιρία της έκδοσης των δύο τελευταίων βιβλίων του («Εκ βαθέων» και «Σκιές 3») σε 45 προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και του πολιτισμού υιοθέτησε το προεκλογικό σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Κάλεσε επίσης τις δυνάμεις του τόπου να αποδεχθούν τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σ΄ ένα σχέδιο που θα καταμερίζει δίκαια και τα κοινωνικά βάρη. Ζήτησε παράλληλα την επίτευξη εθνικής συνεννόησης για μείζονα εθνικά θέματα.
Ενώ ο κ. Παπανδρέου ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση, λέγοντας μάλιστα ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η μετατροπή του κράτους από ένα σύστημα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων σε κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση στο προσκλητήριο Κύρκου. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς που είχε προσκληθεί στο δείπνο δεν κατάφερε λόγω υποχρεώσεων, όπως είπε, να παρευρεθεί στο Ζάππειο.
Ουσιαστικά ο κ. Κύρκος μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου προσέφερε στήριξη- υπό προϋποθέσεις- στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας παράλληλα τις δυνάμεις εκείνες που όπως είπε, φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ, πυροδοτούν τον πόλεμο στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο. «Περιμένω ότι θα εγερθεί σαν τείχος η θέληση της πλειοψηφίας του λαού με πρώτους τους εργαζόμενους που θα εγγυηθούν την εσωτερική ειρήνη και θα απορρίψουν τους νεοζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όταν απορρίπτει το φιλοπόλεμο κήρυγμα δεν συνιστά πάση θυσία υποταγή στα κελεύσματα της ολιγαρχίας και των μονοπωλίων. Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση λέγοντας πως ένα καλό δείγμα της εναλλακτικής μορφής πάλης έδωσε η τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ (της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ) που θα προβληματίσει περισσότερο από τις εμφυλιοπολεμικές κραυγές τα κέντρα του κοινωνικοοικονομικού κατεστημένου, γι΄ αυτό και τη χαιρετίζει.
Απάντηση Παπαρήγα
Η χθεσινή πολιτική παρέμβαση του ιστορικού στελέχου της Αριστεράς σχολιάστηκε προκαταβολικά από τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε πως όταν ο κ. Κύρκος μιλάει για εθνική συνεννόηση και συναίνεση σε καμία περίπτωση δεν εννοεί και το ΚΚΕ, γιατί ακριβώς θέλει να αποκλείσει μια ριζοσπαστική, αγωνιστική, λαϊκή γραμμή. Πρόσθεσε δε ότι εθνική συνεννόηση σημαίνει «καθόμαστε κάτω και κάνουμε έναν αντιλαϊκό συμβιβασμό με αυτούς που ευθύνονται για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά δεν θα ωφελούσε καθόλου τον τόπο ένα ροζ ΚΚΕ».
Αντίδραση από ΣΥΝ
Αντιδράσεις ωστόσο προκάλεσε η χθεσινή εκδήλωση του Λεωνίδα Κύρκου και στο εσωτερικό του Συνασπισμού, η ηγεσία του οποίου δεν είχε προσκληθεί.
Έτσι μετά τη δυσφορία που εξέφρασαν παράγοντες της Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ προσεκλήθη ο κ. Σαμαράς, ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας έσπευσε να δηλώσει πως στην Αριστερά η πολιτική χαράσσεται από τις εκλεγμένες ηγεσίες και με συλλογικές, ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες. «Με την αριστερή, προγραμματική μας αντιπολίτευση δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, απέναντι στις πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση, πολιτικές που συνεχίζει να εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βίτσας.
Ο Λεωνίδας Κύρκος καταθέτει με ειλικρίνεια τις απόψεις του και με τη γενναιότητα του αδιαμφισβήτητου αγωνιστή προειδοποιεί και προτρέπει, σχολίασε στη σύντομη παρέμβασή του ο Φώτης Κουβέλης, ένα από τα τέσσερα στελέχη του ΣΥΝ που προσεκλήθησαν στην εκδήλωση.
●Ξαφνική αδιαθεσία ένιωσε ο Λεωνίδας Κύρκος προς το τέλος του δείπνου και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ωστόσο, παρέμεινε όλη νύχτα στο νοσοκομείο.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: