Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Μήνυμα Παπανδρέου- ανυποχώρητοι οι αγρότες


Νέο μήνυμα προς τους αγρότες έστειλε ο πρωθυπουργός: Ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τόνισε ωστόσο ότι δεν λύνονται με μπλόκα, αλλά με διάλογο. Την ίδια ώρα, οι αγρότες καθορίζουν τη στάση τους, μετά τις εξαγγελίες που έκανε την Τρίτη, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων προσπαθούν να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων.

Παρέμβαση Κομισιόν

Βούλγαροι και Ρουμάνοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους, εξαιτίας των μπλόκων που έχουν στήσει οι Έλληνες αγρότες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, Τομ Βαν Λίρουπ, διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση που γίνεται είναι σε τεχνικό επίπεδο.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος για θέματα ανταγωνισμού, Τζόναθαν Τοντ, ερωτηθείς σχετικά, υπενθύμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι βασική αρχή της ΕΕ. Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, οι ελληνικές αρχές είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν εκ των προτέρων τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή για ενδεχόμενη παρεμπόδιση της διακίνησης των αγαθών.

Τα μπλόκα

Την πρόθεσή τους να αποκλείσουν επί δύο 24ωρα τη σιδηροδρομική διέλευση στον Προμαχώνα ανακοίνωσαν οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών, οι οποίοι κρατούν αποκλεισμένη για ένατη μέρα και την οδική αρτηρία που διέρχεται από το μεθοριακό σταθμό. Αποκλεισμένη παραμένει, εξάλλου, και η οδική διέλευση από το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ενώ από τις έξι το πρωί οι αγρότες δεν επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των ΙΧ επιβατηγών αυτοκινήτων.

Κλειστή παραμένει η Εγνατία οδός Σερρών - Καβάλας, στο κόμβο Κερδυλλίων, για δέκατη τρίτη μέρα.

Σε νέο αποκλεισμό της Μελούνας Τυρνάβου, στο σημείο που είναι τοποθετημένα τα γεωργικά μηχανήματα, προχώρησαν από τις 11 οι αγρότες της Λάρισας.

Τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων προανήγγειλε από το μπλόκο της Νίκαιας, ο συνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το "πακέτο" Μπατζελή, θα δοθεί σταδιακά στους αγρότες δεν είναι τίποτε άλλο παρά λεφτά που ήδη δικαιούνται. Ο ίδιος δεν απέκλεισε τη σύμπλευση των αγροτών της Νίκαιας με άλλα μπλόκα, απέκλεισε, όμως, κατηγορηματικά τη συνεργασία τους με τους παραγωγούς του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου.

Οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα της Αλαμάνας, του Kάστρου Βοιωτίας και της Ελάτειας απέρριψαν το πακέτο μέτρων της υπουργού.

Στο κλείσιμο του κόμβου της Εγνατίας οδού, στη θέση Μερσίνα, προχωρούν το απόγευμα οι αγρότες του νομού Γρεβενών.

Τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης παρέμειναν το πρωί συγκεντρωμένα στους οδικούς κόμβους περιφερειακά της πόλης- Πράσινα Φανάρια, διόδια Μαλγάρων, κόμβος Χαλκηδόνας-, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.

Κίνηση καλής θέλησης

Σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο αποφασίστηκε, ως κίνηση καλής θέλησης, η επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ το Μάρτιο αντί για τον Ιούνιο και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, συνολικού ποσού 290 εκ ευρώ.
Στη σύσκεψη έγινε, επίσης, αναφορά στο ρόλο της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο μηνύσεων για παρακώλυση συγκοινωνίας.

"Δεν ποντάρουμε στην κόπωση των αγροτών" διεμήνυσε νωρίτερα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, χωρίς -όπως είπε- να κινδυνεύει η χώρα από κυρώσεις από την ΕΕ.

"Ο κόμπος έφτασε στο χτένι- Η ΝΔ στήριξε και στηρίζει τους αγρότες" είπε ο Αντ. Σαμαράς.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: