Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αισιόδοξος δηλώνει ο Γ. Προβόπουλος

"Μπορώ να πω ότι φεύγω πολύ πιο αισιόδοξος", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γ. Προβόπουλος συναντήθηκε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και συζήτησαν για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί. "Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας, για δράση στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης", πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γ. Παπανδρέου -στο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώπιον των δημοσιογράφων- σημείωσε ότι "περνάμε δύσκολες στιγμές", υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να επαναφέρουμε το αυτονόητο στην πολιτική ζωή. "Δίνουμε μεγάλο και δύσκολο αγώνα διεθνώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας", πρόσθεσε.

Ρεκόρ στα spread

Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund, μετά τα δημοσιεύματα των Financial Times και Wall Street Journal ότι επίκειται πώληση ελληνικών ομολόγων στην Κίνα έως του ποσού των 25 δισ. ευρώ. Το spread ανήλθε στις 332 μονάδες βάσης που είναι και το υψηλότερο επίπεδο που έχει αναφερθεί ποτέ.

"Το ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε αυτό το ποσό το οποίο είχαμε βάλει στόχο και μάλιστα με πολλαπλάσια προσφορά, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό βήμα. Το spread είναι πανάκριβο, αυτό, όμως, προέρχεται από την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτό προσπαθούμε να αναπληρώσουμε", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει γιατί η κυβέρνηση δηλώνει “ικανοποιημένη” μετά τον "πανάκριβο" δανεισμό.

Διάψευση


Την κατηγορηματική διάψευση του υπουργείου οικονομικών προκαλεί το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο "Τι συζητούν Αθήνα-Πεκίνο μέσω Goldman".

Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν οι δηλώσεις για διερεύνηση ενδιαφέροντος διάθεσης ελληνικών ομολόγων στην Ασία και τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, να δανειστεί έως και 10 δισ. δολάρια από Κινέζους και άλλους Ασιάτες επενδυτές ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones.

Δηλώσεις επί δηλώσεων


Η Ισπανία και τα οικονομικά της προβλήματα αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την ευρωζώνη και μπορούν να οδηγήσουν σε διάσπασή της, από ότι η Ελλάδα σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του από το Νταβός, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο γνωστός (και εκ θέσεως απαισιόδοξος) οικονομολόγος υποστήριξε ότι "κάποια στιγμή, όχι σε ένα ή δύο χρόνια, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με διάσπαση της ευρωζώνης". Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει...

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος προ ημερών είχε απορρίψει τα σενάρια για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ χαρακτήρισε "παράλογα" τα σενάρια και εξέφρασε τη στήριξή του στις "σοβαρές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση".

"Μια Ευρώπη με αρχές δεν θα αφήσει την Ελλάδα να ματώσει", τόνισε ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Τhe Guardian.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: