Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ξενογιαννακοπούλου: Σ/ν για τις προμήθειες στα νοσοκομεία

Σχέδιο νόμου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση κατά το προσεχές δίμηνο, σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης του συστήματος προμηθειών και πάταξης των υπερτιμολογήσεων, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η υπουργός διευκρίνισε, μεταξύ άλλων,πως θα υπάρξουν ρυθμίσεις που να καθιερώνουν ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραγγελιών, καθώς και ειδική νοσοκομειακή συσκευασία για τα φάρμακα.

Το σύστημα προμηθειών είναι, είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου,ο βασικός υπεύθυνος για την εκτίναξη των χρεών των νοσοκομείων,για τα οποία η υπουργός διαπίστωσε να ανέρχονται, την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ(2005-2009) σε 6,2 δισ., εκ των οποίων έχει πληρωθεί 1,2 δισ. ευρώ και για τα υπόλοιπα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση.

«Ειδικά για τα αναλώσιμα, οι τιμές είναι πέντε και έξι φορές μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες», ανέφερε.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ακύρωσε συμβάσεις της ΝΔ για 12,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για την νέα γρίπη, οι οποίες, στην πορεία, αποδείχθηκαν αχρείαστες,με την χώρα να έχει εξασφαλίσει ένα απόθεμα 3,5 εκατ. εμβολίων.

Δημοσιονομικά, η εξοικονόμηση αυτή ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, «363.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, διότι εξακολουθούμε να έχουμε πολλά βαριά περιστατικά και δύο άνθρωποι την ημέρα, εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους», είπε.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίστηκε η υπουργός σε σχέση με την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για την λειτουργία των ανενεργών μονάδων εντατικής θεραπείας:

«Από τις 150 κλίνες που παρέμεναν ανενεργές, λειτουργούν 83 σε 27 νοσοκομεία της χώρας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου να λειτουργούν όλες. Μεγάλη υπήρξε η βοήθεια του ΑΣΕΠ και του προέδρου του κ.Βέη, που βοήθησαν στην πρόσληψη 211 μονίμων νοσηλευτών και στην νέα πρόσληψη (μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου) άλλων 240, από κυλιόμενες κλίμακες. Πρόκειται για μια σοβαρή ένεση στο σύστημα, που δείχνει πως το σύστημα κινείται με γοργούς ρυθμούς»,ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: