Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ανυποχώρητοι αγρότες και Κυβέρνηση

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι αγρότες που παραμένουν με 1.200 τρακτέρ για δεύτερη εβδομάδα στα μπλόκα, ενώ ήδη είναι εμφανείς οι επιπτώσεις στην αγορά και έκδηλος ο φόβος για κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο αποφασίστηκε, ως κίνηση καλής θέλησης, η επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ το Μάρτιο αντί για τον Ιούνιο και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, συνολικού ποσού 290 εκ ευρώ.
Στη σύσκεψη έγινε, επίσης, αναφορά στο ρόλο της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο μηνύσεων για παρακώλυση συγκοινωνίας.

Παρέμβαση από το Στρασβούργο για το ζήτημα έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί με μαγικό τρόπο να λύσει τα προβλήματα και απηύθυνε πρόσκληση να αξιοποιήσουν το δυναμισμό τους για την ανατροπή αυτού του συστήματος και να γίνει η χώρα πιο παραγωγική.

"Δεν ποντάρουμε στην κόπωση των αγροτών" διεμήνυσε νωρίτερα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, χωρίς -όπως είπε- να κινδυνεύει η χώρα από κυρώσεις από την ΕΕ.

"Ο κόμπος έφτασε στο χτένι- Η ΝΔ στήριξε και στηρίζει τους αγρότες" είπε ο Αντ. Σαμαράς, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών από τον Πλατύκαμπο, τη Μελούνα και τις Μικροθήβες αλλά και από μπλόκα της Μακεδονίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την αντίθεση του στα μπλόκα, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να καλέσει σε διάλογο τους αγρότες.

Εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν και με τον Γ. Καρατζαφέρη.

"Η εφαρμογή του νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση οδηγεί στην οριστική εξόντωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Γι’ αυτό δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά της και συκοφαντεί τον αγώνα της. Μ’ αυτό το μοντέλο συμφωνεί και η ΝΔ. αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Τα μπλόκα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Λάρισας, που συμμετέχουν στα μπλόκα του Πλατύκαμπου και της Μελούνας Τυρνάβου

Ουρές φορτηγών σχηματίζονται και πάλι στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών

Κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός, στη Χρυσούπολη Καβάλας και στα Κερδύλλια Σερρών, και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Παραμένουν τα τρακτέρ στο Ορμένιο Έβρου και στο τελωνείο Δοϊράνης, ενώ μέσω του τελωνείου Εξοχής Δράμας επιτρέπεται μόνο η διέλευση ΙΧ αυτοκινήτων

Στη Δυτική Μακεδονία, τα τρακτέρ παραμένουν και διακόπτουν την κυκλοφορία στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού και στην παλιά εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης (κόμβος Βογατσικού Καστοριάς), ενώ ανοιχτός παραμένει ο οδικός κόμβος Κρυσταλλοπηγής.

Τη λήξη των κινητοποιήσεων αποφάσισαν πάντως οι αγρότες της Ηγουμενίτσας.

Συγκέντρωση διοργανώνει στις 11:30 στην πλατεία Καραϊσκάκη η πανελλήνια ένωση νέων αγροτών, η οποία προγραμματίζει και πορεία προς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: