Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ Ο... ΜΑΡΤΙΟΣ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από τα ΝΕΑ)

«Όσα τετραγωνικά μέτρα έχουν χτιστεί παράνομα θα αποδίδονται στην πόλη ως δημόσιος χώρος». Σε αυτή τη βάση θα στηριχθεί το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να διευθετηθεί το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλειστεί παράνομα. Το πακέτο των ρυθμίσεων για να εφαρμοστούν στην πράξη των νέων...
μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί σε περίπου ενάμιση μήνα.
Όπως ανέφερε χθες η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βήμα FΜ και Flash, «αν έχεις 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα έπρεπε να χτίσεις τα 80 και τα 20 έχουν κλειστεί παράνομα, τότε εμείς θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε τα 20 τετραγωνικά να αποδοθούν και πάλι στην πόλη ως δημόσιος χώρος και όχι ως πρόσθετος συντελεστής δόμησης».
Η κ. Μπιρμπίλη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει διευθέτηση του ζητήματος με μεταφορά του συντελεστή δόμησης. «Η μεταφορά σημαίνει ότι χτίζω κάπου αλλού. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι αυτά που χτίστηκαν παράνομα να αντιστοιχούν σε δημόσιο χώρο μέσα στην πόλη», συμπλήρωσε. Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν οι ιδιοκτήτες που παράνομα έκλεισαν τους ημιυπαίθριους θα λύσουν το θέμα τους με την καταβολή χρηματικού ποσού ούτε πήρε θέση για το ύψος αυτού το ποσού.
Η ουσιαστική διαφοροποίηση από τη ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά είναι το πού θα καταλήγουν τα χρήματα. Με τη ρύθμιση Σουφλιά τα χρήματα προορίζονταν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. «Τακτοποίηση σημαίνει ότι εισπράττω κάποια χρήματα τα οποία μετά μπαίνουν κάπου στο δημοσιονομικό μας πρόβλημα ενώ δεν νομιμοποιώ το αυθαίρετο», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.
Αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών
Έτσι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις ρυθμίσεις που είναι υπό επεξεργασία είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον αφού το κλείσιμο των ημιυπαίθριων σημαίνει στην πράξη αύξηση του συντελεστή δόμησης.
Η ιδέα που κερδίζει- μέχρι στιγμής τουλάχιστον - όλο και περισσότερο έδαφος είναι η δημιουργία Πράσινου Ταμείου, τα χρήματα του οποίου θα καταλήγουν αποκλειστικά σε απαλλοτριώσεις χώρων προκειμένου να αυξηθούν το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι στην πόλη. «Αυτό που θα ήθελα να προτάξω για το επόμενο διάστημα είναι μια πρότασή μας για το Πράσινο Ταμείο, που θα δώσει προτεραιότητα σε δύο βασικούς τομείς: τη βιοποικιλότητα και τις αστικές αναπλάσεις, προσπαθώντας να αντλήσουμε και ιδιωτικά κεφάλαια», επισήμανε η υπουργός.
Στη συζήτηση που αφορά την εξεύρεση λύσης για τους ημιυπαίθριους- άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο- γίνεται επεξεργασία όλων των προτάσεων, τόσο υπηρεσιακών παράγοντων όσο και εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου. Από την πρώτη στιγμή άρχισε να γίνεται διαρροή σεναρίων αφού η κάθε πλευρά θέλει να περάσει τη δική της άποψη. Ένα από αυτά- μέχρι να το ξεκόψει χθες η κ. Μπιρμπίλη- αφορούσε τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή πανεπιστημιακοί και πολεοδόμοι έλεγαν πως για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες ζώνες υποδοχής που απαιτεί η εφαρμογή του μέτρου θα απαιτηθούν από 5 έως 10 χρόνια.
Σήμερα, μόνο οι ιδιοκτήτες διατηρητέων μπορούν να πουλήσουν συντελεστή δόμησης (1.000 ευρώ/τ.μ., οπότε για 10 τ.μ. απαιτείται ποσό 10.000 ευρώ) και μπορούν να τακτοποιηθούν μόνο 40.000 τ.μ. στα 1,5 εκατ. κτίρια που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: