Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Μέτρα στήριξης του... 8ωρου, σαρωτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που αποφεύγουν το ΙΚΑ αλλά και διατίμηση στις αγγειοπλαστικές και στις επεμβάσεις καταρράκτη επιστρατεύει η κυβέρνηση για τη διευθέτηση της «ζούγκλας στην αγορά εργασίας» και τη βελτίωση των οικονομικών του Ασφαλιστικού. Στον απολογισμό των...
«πρώτων 100 ημερών» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε σε έναν «ποταμό» διαπιστώσεων και προγραμματικών εξαγγελιών οι οποίες, ενώ είναι αναγκαίες, σε ορισμένες περιπτώσεις επικαλύπτονται ή επαναλαμβάνονται. Καίριες είναι οι δράσεις για την εργασία και την ευελιξία που τείνει να γίνει καθεστώς. Κατά τ' άλλα ο κ. Λοβέρδος διέψευσε οποιοδήποτε «σχέδιο για δημοσιονομική κατατρομοκράτηση ή αιφνιδιασμό των ασφαλισμένων ή την ύπαρξη κρυφής ατζέντας για "ηρωική έξοδο" από τα δύσκολα».
Μετά 3,5 μήνες στο υπουργείο, ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε για πρώτη φορά τόσο αποφασισμένος να... μείνει έχοντας ανοίξει μια τεράστια ατζέντα θεμάτων. Με το πλέον καυτό θέμα, αυτό του Ασφαλιστικού, να μένει, προς στιγμή, στην άκρη μέχρι να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια. Ο ίδιος, με τις πρόσθετες φιλοδοξίες που του επιτρέπει η πρώτη θέση στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β' Αθήνας, υπολογίζει ότι ο καταλογισμός του πολιτικού κόστους θα είναι πρόσκαιρος.
Η συνέντευξη των Α. Λοβέρδου και Γ. Κουτρουμάνη επικεντρώθηκε στις διαπιστώσεις και τις εξαγγελίες, ενώ τα απτά μέτρα για την αντιμετώπιση της εργασίας-λάστιχο μάλλον έμειναν ασχολίαστες. Αναλυτικά:
Περάστε από το ΙΚΑ να... δεσμευτείτε
* Η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται σε 8 δισ. τον χρόνο, οι ανείσπρακτες εισφορές στα 7,5 δισ. και η σπατάλη στα φάρμακα και την περίθαλψη στα 3,5 δισ. Μετά από αυτό καλούνται οι 850 επιχειρήσεις που χρωστούν άνω των 500.000 ευρώ η κάθεμια να προσέλθουν στο ΙΚΑ και να δεσμευτούν για την καταβολή του χρέους. Η οφειλή του ΟΤΕ (από την εθελουσία του 2005), άνω των 100 εκατ. ευρώ, θα διευθετηθεί από κοινή υπηρεσιακή επιτροπή, ο ΟΑΕΔ διεκδικεί ποσό άνω των 350 εκατ. από το Δημόσιο για την επιδότηση των απολυμένων της Ολυμπιακής, ενώ ανοίγει νέος κύκλος επαφών για τις κρυφές οφειλές των τραπεζών.
Καταρράκτης 350― -μπαλονάκι 550
* Το ΙΚΑ έβγαλε δύο αποφάσεις με τις οποίες τίθεται ανώτατο όριο στις επεμβάσεις καταρράκτη στα 350 ευρώ και για τις αγγειοπλαστικές ως εξής: ειδικό μπαλονάκι 550 ευρώ, επενδεδυμένα στεντ 850 κ.ά. Το όφελος για το ίδρυμα υπολογίζεται σε 50 εκατ. ετησίως και το ερώτημα είναι γιατί το ΙΚΑ δεν είχε προχωρήσει εδώ και χρόνια σε αντίστοιχη απόφαση που θέτει ορισμένα όρια στο πάρτι των εταιρειών εισαγωγής των αναλώσιμων στα νοσοκομεία κ.ά.
* Μικτά συνεργεία 200 υπαλλήλων των Ταμείων και των Επιθεωρήσεων Εργασίας θα ελέγχουν συγκεκριμένες εταιρείες που εισφοροδιαφεύγουν από 1/2/2010. Θα κληθούν οι 39.000 επιχειρήσεις (18% του συνόλου) που δήλωσαν ότι απασχολούν προσωπικό το 2009 αλλά δεν πλήρωσαν εισφορές να τακτοποιήσουν τις εισφορές, ενώ στο εξής η καταβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) δεν θα απαλλάσσει τους εργοδότες από πρόστιμα και κατασχέσεις. Ξεκινά ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών, έτσι ώστε μέχρι τέλος Μαΐου (από τον Μάρτιο για το ΙΚΑ) να ελέγχονται ηλεκτρονικά περίπου 4.500.000 συνταγές ανά μήνα.
* Καλούνται οι 263 φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλουν στα Ταμεία τα 32 εκατ. ευρώ που οφείλουν για το β' τετράμηνο του 2009 στο πλαίσιο εφαρμογής του Rebate, ενώ αναζητούνται 350 εκατ. συνολικά από το 2005.
* Δημιουργείται ΚΕΠ εξυπηρέτησης ασφαλισμένων και για την ενημέρωσή τους ενώ τα Ταμεία θα εκδίδουν και προσυνταξιοδοτική βεβαίωση (προβλέπεται ήδη αλλά έχει ατονίσει) για την έγκαιρη απόδοση της σύνταξης, κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
* Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα, θα αποκτήσουν «πράσινη» κάρτα 100.000-150.000 μετανάστες, οι οποίοι έχασαν τα χαρτιά νομιμοποίησής τους για τυπικούς λόγους, και θα ενταχθούν έτσι στο σύστημα καταβάλλοντας εισφορές.
* Ο γενικός γραμματέας Ρ. Σπυρόπουλος παρουσίασε ένα πλάνο για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων οργανισμών (Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, οικόπεδα κ.ά.), ενώ ο ΟΕΚ θα αναλάβει και πάλι (απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης) τις υποδομές για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που αναλαμβάνει η χώρα, κατασκευάζοντας αυτή τη φορά τα μεσογειακά χωριά σε Λάρισα και Βόλο.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: