Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκινά αναδάσωση για 100.000 στρέμματα στην Αττική

Δημιουργείται Πράσινο Ταμείο για έργα περιβάλλοντος

Πρόγραμμα αναδάσωσης 100.000 στρεμμάτων σε όλη την Αττική για την επόμενη τετραετία ξεκινά το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δίνοντας προτεραιότητα στις καμένες εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για θέματα δασών κ. Θάνος Μωραϊτης θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γίνει, το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 45 εκ. ευρώ. Όπως είπε «είναι μια τολμηρή απόφαση για να περιφρουρήσει τα δάση» και ένα πρόγραμμα που έχει ώριμες μελέτες ώστε να προκηρυχθεί άμεσα. Σημείωσε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα ο μέσος όρος των αναδασώσεων ανά έτος σε όλη την Ελλάδα ήταν 10.000 στρέμματα.

Αποθεματικό 260 εκ. ευρώ
από το ΕΤΕΡΠΣ

Η εργολαβία θα περιλαμβάνει την φύτευση, το πότισμα αλλά και τη φύλαξη προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα καταστροφής αναδασωτέων εκτάσεων. Το πρόγραμμα αναδασώσεων του υπουργείου θα υλοποιηθεί από τις περιφερειακές διευθύνσεις και θα υπάρξει συνεργασία και με τα αντίστοιχα προγράμματα ιδιωτών. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το ΕΤΕΡΠΣ, ένα προβληματικό μέχρι σήμερα ταμείο για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων, το οποίο έχει ένα αποθεματικό ύψους 260 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με την υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, το ΥΠΕΚΑ, ετοιμάζεται σύντομα να φέρει στη βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την συνένωση του ΕΤΕΡΠΣ με τον Ενιαίο Φορέα Δασών για την δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα έχει τη μορφή ενός Πράσινου Ταμείου. Επικουρικά στην λειτουργία του νέου φορέα θα δρα το Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής που θα εξειδικεύει τις περιβαλλοντικές δράσεις ανά έτος ή διετία με την συνδρομή επιστημόνων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Έλεγχοι για κακοδιαχείριση

Η υπουργός απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα είναι ο ίδιος φορέας που θα συγκεντρώσει και τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους. Αποκάλυψε πάντως ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πώς θα μοιραστούν οι πόροι του Ενιαίου Φορέα Δασών (σ.σ ανέρχονται περίπου στα 30 εκ. ευρώ ετησίως) που διαχειριζόταν μέχρι τώρα το ΥΠΑΑΤ, το οποίο εμφανίζεται απρόθυμο να τους χαρίσει στο ΥΠΕΚΑ.

Τόνισε πάντως με νόημα ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στα δάση.

Για τα θέματα αδιαφάνειας που έχουν συνοδεύσει την λειτουργία του ΕΤΕΡΠΣ τα προηγούμενα χρόνια, η υπουργός δήλωσε ότι είναι σε διαδικασία έρευνα, στοιχεία της οποίας θα δοθούν στην δημοσιότητα, όταν ολοκληρωθεί. Όπως είπε στο ταμείο έχουν ενταχθεί έργα που ήταν οριακά σχετικά με το περιβάλλον (προαύλια εκκλησιών, σχολείων κ.α) επιβεβαιώνοντας έτσι την εντύπωση που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια ότι τα έσοδα πήγαινα σε άλλους σκοπούς και όχι για το περιβάλλον.

Ανακύκλωση

Στο θέμα της ανακύκλωσης, εντός της επόμενης εβδομάδας θα περάσει από τη βουλή το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου που δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα στους ΟΤΑ να την αναπτύξουν. Ο λόγος είναι ότι στο εξής οι δήμοι θα πληρώνουν με βάση τον όγκο απορριμμάτων που απορρίπτουν στις χωματερές ώστε να μπει σε εφαρμογή, η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Παράλληλα θεσπίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΟΕΔΣΑΠ), ο οποίος θα εποπτεύει και θα ελέγχει τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης. Σύμφωνα με την υπουργό σύντομα θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία από το ΣτΕ του Προεδρικού Διατάγματος για την διαχείριση των μπάζων, όπως και η τροποποίηση του ΠΔ για τους συσσωρευτές και τις ηλεκτρικές στήλες ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και το ΠΔ για το έντυπο χαρτί.

Η ανακύκλωση σήμερα στη χώρα μας φτάνει το 14%.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: