Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΦΟΡΟΣ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κερδοσκοπία και στρογγυλοποιήσεις έφερε σε πολλές περιπτώσεις η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, με τη βενζίνη να πωλείται ακόμη και πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο. Ενώ η αύξηση του ειδικού φόρου μαζί με τον ΦΠΑ θα έπρεπε να επιβαρύνει την τελική τιμή κατά 14,3 λεπτά το λίτρο, κάποιοι μετακύλισαν στην τιμή αντλίας 16, άλλοι 18 και ορισμένοι έως και 20 λεπτά. Έτσι, υπάρχουν πρατηριούχοι, παρά την αντίθετη γνώμη των εκπροσώπων τους, που ενώ μέχρι και την...
Τρίτη πωλούσαν την αμόλυβδη προς 1,15 ευρώ το λίτρο, από χθες πωλούν ακόμη και προς 1,35 ευρώ. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις πρατηρίων, που ούτως ή άλλως πωλούν πολύ ακριβά, ενώ από την αύξηση του φόρου η τιμή κυμαινόταν για παράδειγμα στα 1,26 ευρώ, από χθες φτάνει τα 1,44 ευρώ!
Ως συνέπεια των παραπάνω, το τοπίο της αγοράς σε ορισμένους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών παρουσίαζε χθες μια ομοιόμορφη εικόνα από πλευράς τιμών βενζίνης, κοντά στα 1,30 ευρώ ή και πάνω από αυτά. Επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, για παράδειγμα, σε συνολική απόσταση 1.200 μέτρων, πέντε πρατήρια χθες το απόγευμα πωλούσαν τη βενζίνη προς 1,29 ευρώ το πρώτο, προς 1,295 το δεύτερο, προς 1,34 ευρώ το τρίτο, προς 1,365 το τέταρτο και προς 1,339 ευρώ το πέμπτο. Τα τρία τελευταία, δηλαδή, είχαν υψηλή τιμή και μικρή μεταξύ τους απόκλιση, που σημαίνει ότι όποιος έψαχνε εκείνη την ώρα για βενζίνη ήταν υποχρεωμένος να την πληρώσει πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο.
Πιο ψηλά στην περιφέρεια
Ακόμη πιο ψηλά είναι οι τιμές στην περιφέρεια, όπως για παράδειγμα στα Χανιά όπου από χθες η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται έως και στα 1,40 ευρώ το λίτρο, της σούπερ ξεπερνά τα 1,45 ευρώ και της ultimate 100 αγγίζει τα 1,60 ευρώ. Πιο σαφή εικόνα για το πόσο επηρεάστηκε η αγορά από την αύξηση του φόρου θα έχουμε την προσεχή Δευτέρα, όταν θα ανακοινωθούν οι τιμοληψίες που διεξάγει κάθε εβδομάδα το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.
Τι λένε οι εταιρείες
Για σημαντική οικονομική επιβάρυνση των εταιρειών εμπορίας καυσίμων, κυρίως λόγω της αύξησης των κεφαλαίων κίνησης που πρέπει να καταβάλλουν, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το συλλογικό όργανο των επιχειρήσεων πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ). Και αυτό διότι οι εταιρείες προκαταβάλλουν τους φόρους και τους δασμούς που αναλογούν στα καύσιμα που πωλούν. Αναφορικά με όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, ότι κάποιες εταιρείες αγόρασαν καύσιμα με τις τιμές πριν από την αύξηση του φόρου και τα αποθεματοποίησαν για να τα πωλήσουν αργότερα πιο ακριβά, οι εταιρείες σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Και αυτό διότι, όπως λένε, τα καύσιμα που αποθηκεύουν στις αποθήκες τους ελέγχονται πρώτα από το τελωνείο. Εν συνεχεία, οι αναλογούντες φόροι και δασμοί υπολογίζονται την ώρα που βγαίνουν τα πετρελαιοειδή από τις εγκαταστάσεις των εταιρειών πριν φτάσουν στα πρατήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: