Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩ-ΣΤΗΡΙΞΗ


Πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονταν έως αργά χθες τη νύχτα μεταξύ Βρυξελλών, Παρισιού, Βερολίνου και Φρανκφούρτης για την εκπόνηση σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαμόρφωσή του πρωτοστάτησε η γαλλική κυβέρνηση και τη θέση της ασπάστηκε τις τελευταίες ημέρες... και η γερμανική, λόγω των ανησυχητικών πληροφοριών που έλαβε για την πορεία των ελληνικών τραπεζών. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον η βοήθεια προς την Αθήνα χαρακτηρίζεται «μονόδρομος», καθώς ενδεχόμενη υπαναχώρηση θα έχει πλέον δυσάρεστες συνέπειες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει τη δανειοδότηση της Ελλάδας με 24 - 25 δισ. ευρώ από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου των δύο χωρών. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες θέλουν τη δημιουργία «γραμμής πιστώσεων», που θα κλείνει και θα ανοίγει ανάλογα με τις ανάγκες. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στο σχέδιο θα συμμετάσχουν μόνο η Γαλλία και η Γερμανία ή και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στο Βερολίνο, πάντως, εκδηλώνονται ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί, εκτός από την ενδεχόμενη ανάγκη λήψης νέων μέτρων, τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. στην Αθήνα, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας.
Γ. Παπανδρέου: Και νέα μέτρα αν χρειαστεί
Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να λάβει κάθε απαραίτητο πρόσθετο μέτρο για την επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής προσαρμογής απέστειλε προς τους εταίρους, ενόψει του καθοριστικού για τη χώρα Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε αρχικώς ότι στόχος της επίσκεψης ήταν η διασφάλιση πολιτικής στήριξης από τη Γαλλία. Oμως, έσπευσε να προσθέσει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εγγυηθεί πως ο στόχος θα επιτευχθεί».
Ακόμα, προκειμένου να ενισχύσει την προοπτική της λήψης απτών αποφάσεων από τους εταίρους, οι οποίοι θα άρουν την ασφυκτική πίεση των αγορών στην ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Τέλος, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία τα οποία έστελνε η Ελλάδα στην Eurostat θα ζητήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: