Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Πλαφόν στα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση

Την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων εξετάζει η κυβέρνηση για να βάλει φρένο στο ενδεχόμενο κερδοσκοπίας από επιτήδειους. Ήδη μετά την αύξηση του φόρου στα καύσιμα διαπιστώθηκαν εναρμονισμένες πρακτικές.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας σημειώνεται ότι μικτά κλιμάκια ελεγκτών των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας θα πραγματοποιήσουν εντατικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί κατά πόσο παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας και εναρμονισμένων πρακτικών μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Με τους ελέγχους θα διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του ΕΦΚ. Επίσης, ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα κάνουν ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ.

"Σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν). Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού", καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών αναμένεται να αποφασίσει δύο επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες με προοπτική κλιμάκωσης, εκτιμώντας ότι τα νέα μέτρα βλάπτουν και τους καταναλωτές και τον κλάδο.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος σημειώνει ότι "η νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα πλήττει άμεσα τόσο τους καταναλωτές, μειώνοντας τις αγορές τους, όσο και τους βενζινοπώλες απομειώνοντας το κεφάλαιό τους κατά τις νέες προμήθειες και μειώνοντας τις πωλήσεις τους". Χαρακτηρίζει, επίσης, "συκοφαντικές" τις κατηγορίες εναντίον του κλάδου για κερδοσκοπία.

Αναφορικά με το φορολογικό τονίζει ότι η κατάργηση του σημερινού τρόπου φορολόγησης και η αντικατάστασή του με το λογιστικό προσδιορισμό, θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων του κράτους και την ένταση της ανισοκατανομής του φόρου στα πρατήρια.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: