Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΓΑΛΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Οριστικοποιήθηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ίσως με τη μορφή μακροχρόνιου, χαμηλότοκου δανείου, από Γαλλία και Γερμανία, μετά τη χθεσινή συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η επισημοποίηση... της συμφωνίας για την παροχή βοήθειας αναμένεται να γίνει απόψε μετά τον δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, και «βεβαίως»- όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους- και το θέμα της Ελλάδας. Για τις λεπτομέρειες του πακέτου, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρόμπαϊ αλλά και τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών κ. Κάθι Άστον. Η οριστικοποίηση της απόφασης για την παροχή της οικονομικής βοήθειας, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, δίνει στον Πρωθυπουργό τη δυνατότητα να μετάσχει στη σύνοδο με καλύτερες θέσεις απ΄ ό,τι σε προηγούμενες συνόδους. Και ήταν ιδιαίτερα εμφανής η ικανοποίησή του μετά το τέλος των συνομιλιών με το σύνολο της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας (συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Φρ. Φιγιόν και τον πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπ. Ακουγιέρ).
Ζήτησε πολλές εγγυήσεις
Ωστόσο, η Ελλάδα κρατάει χαμηλούς τόνους κι εμφανίζεται προς τα έξω ότι όχι μόνο δεν ζητάει οικονομική βοήθεια από τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά μόνο πολιτική, και δηλώνει ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι «εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια από κανέναν, θέλουμε απλώς να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε για την υλοποίηση του Προγράμματός μας». Όπως εξηγούσε στέλεχος που μετείχε της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι, «οποιαδήποτε διαφορετική στάση θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και να μας θέσει τρόπον τινά υπό ομηρεία σε βάθος χρόνου».
Το ύψος της οικονομικής βοήθει ας, που ενδέχεται να φτάσει και τα 20 δισ. ευρώ, θα καθοριστεί με διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των τριών χωρών το επόμενο διάστημα. «Δεν συζητήθηκαν "τεχνικές λεπτομέρειες" στη διάρκεια των συνομιλιών», ανέφερε στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της. Τα περί «τεχνικών λεπτομερειών» αφορούσαν απάντηση σε ερωτήσεις για το ποιο είναι το είδος της βοήθειας που θα δοθεί προς την Ελλάδα, ποιο το ύψος της και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Κατά την ίδια πηγή, οι συνομιλίες παρ΄ ότι όπως δήλωσε αργότερα ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έγιναν μέσα «σε εξαιρετικό και εγκάρδιο» κλίμα, εντούτοις δεν ήταν «ανέφελες», καθώς η γαλλική πλευρά φέρεται να ζήτησε πολλές εγγυήσεις από την Ελλάδα σχετικά με την τήρηση του Σταθεροποιητικού Προγράμματος. Ενδεικτικό του κλίματος που αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις και ώς έναν βαθμό καταδεικνύει ότι η παροχή βοήθειας δεν είναι χωρίς ανταλλάγματα είναι και το γεγονός ότι από γαλλικής πλευράς τέθηκε και θέμα για την «προώθηση» του προγράμματος εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες γαλλικής κατασκευής.
Οι συνομιλίες που επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το Κυπριακό (όπου οι Γάλλοι δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη διαδικασία των επαφών Χριστόφια- Ταλάτ), τα Βαλκάνια, η κατάσταση σε ορισμένες μεσογειακές χώρες, αλλά και οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη ανάπτυξη κ.λπ. επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Στην επίσημη συνάντηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ενώ από γαλλικής ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο γ.γ. Προεδρίας της Δημοκρατίας Μισελ Γκεάν και ο εξ απορρήτων του κ. Σαρκοζί Ανρί Γκενό.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: