Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Κύριε Ραγκούση αφήστε το "διάλογο" και τολμήστε τη μεγάλη ανατροπή.




ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Ξέρω πως αυτό το άρθρο θα ενοχλήσει πολλούς. Ακόμη κι αν κάποιοι συμφωνούν επί της ουσίας, δεν θα το παραδεχτούν. Διότι, πολύ απλά, υπάρχουν στην πολιτική κάποια ζητήματα «ταμπού». Ένα τέτοιο ζήτημα είναι ο διάλογος ως βασικό συστατικό της Δημοκρατίας. Οι έννοιες ταυτίζονται και δεν νοείται η μια χωρίς την άλλη.
Εν τούτοις, ο διάλογος στην πολιτική για να προάγει τη δημοκρατία την οποία υπηρετεί, πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ως μίνιμουμ για την διεξαγωγή του. Πρέπει να είναι ειλικρινής, να στηρίζεται σε πολιτικά επιχειρήματα και το κυριότερο, τα αποτελέσματά του, όταν συνιστούν αποφάσεις της πλειοψηφίας, να γίνονται σεβαστά από τη μειοψηφία. Είναι και αυτός άλλος ένας θεμελιώδης κανόνας δημοκρατίας.
Κάνω αυτές τις σκέψεις, παρακολουθώντας εδώ και ένα περίπου μήνα τον υποτιθέμενο διάλογο που έχει ξεκινήσει για το Σχέδιο «Καλλικράτης». Αποκορύφωμα ήταν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου της ΤΕΔΚΔ με αποκλειστικό θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Υποτίθεται ότι σε αυτή τη φάση της διαβούλευσης, δεν συζητείται το σκέλος των γεωγραφικών ορίων των δήμων, παρά μόνο τα θεσμικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα της μεταρρύθμισης. Ουδέν αναληθέστερον και υποκριτικότερον. Με συνοπτικές διαδικασίες οι αιρετοί συμφώνησαν στα μείζονα, για να επικεντρωθούν, έστω και παρασκηνιακά στο κομμάτι που τους καίει περισσότερο. Του αριθμού των δήμων, δηλαδή του αριθμού των δημαρχιακών θώκων, των καρεκλών που χάνουν. Και όχι μόνο αιρετοί, αλλά και κομματικοί παράγοντες ως πάτρωνες ορισμένων εξ’ αυτών, κινούσαν και κινούν τα νήματα παρασκηνιακώς, επηρεάζουν και σχεδιάζουν ένα διοικητικό χάρτη κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί ότι δεν λειτουργούν όλοι οι αιρετοί, ούτε όλοι οι κομματικοί παράγοντες κατ’ αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν και εκείνοι που σκύβουν με σοβαρότητα πάνω από τη διοικητική μεταρρύθμιση και χωρίς να διεκδικούν τον τίτλο του σωτήρα και του αναντικατάστατου, είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα βήμα πίσω στις προσωπικές τους φιλοδοξίες, για να πάει μπροστά ο τόπος. Οι άλλοι όμως, είναι αρκετοί για να κάνουν τη ζημιά. Δημιουργούν τόση φασαρία, που αποπροσανατολίζουν τη διαβούλευση από το στόχο της και δημιουργούν την εικόνα μιας αλληλοσπαρασσόμενης αυτοδιοίκησης, έρμαιο προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών, ανθρώπων γαντζωμένων σε καρέκλες και άλλων που βλέπουν στον Καλλικράτη την ευκαιρία να πιάσουν στασίδι.

ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΔΙΑ!!.. Με τέτοιο «διάλογο» δεν μπορούν να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις αυτού του μεγέθους, όπως η Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Κύριε Ραγκούση, τα ξέρετε όλα αυτά διότι προφανώς δεν συμβαίνουν μόνο σε αυτόν τον τόπο. Δεν υπάρχουν μόνο στα Δωδεκάνησα άνθρωποι που την ώρα που καταθέτουν προτάσεις για τα όρια των δήμων ή των περιφερειών βλέπουν το δικό τους είδωλο στον καθρέφτη και σκέπτονται σε ποιά καρέκλα θα καθίσουν. Δυστυχώς η επανάσταση στη διοικητική δομή της χώρας που επαγγέλλεται η κυβέρνηση Παπανδρέου και εσείς προσωπικά, προσκρούει με δύναμη στις παλαιοκομματικές νοοτροπίες που καλά κρατούν. Θα αφήσετε το «διάλογο» που όσο συνεχίζεται τόσο τραυματίζει και εκθέτει την αυτοδιοίκηση, να ακυρώσει στην πράξη τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε εδώ και δεκαετίες σε αυτόν τον τόπο; Ποιο διάλογο αλήθεια; Αυτόν που προτάσει το λαϊκισμό απευθυνόμενος στο θυμικό, στο συναίσθημα, στον κακώς νοούμενο τοπικισμό, στη μικροπολιτική;

Διαφυλάξτε αυτή την ιστορική ευκαιρία που σας δόθηκε και αξιοποιείστε την στο έπακρο. Αφήστε τον προσχηματικό διάλογο και προχωρήστε με τόλμη, με την εξουσιοδότηση που σας έδωσε με μια μεγάλη και ισχυρή πλειοψηφία ο ελληνικός λαός στις 4 Οκτωβρίου, στις μεγάλες τομές, ρήξεις, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτή τη φορά μην ρωτήσετε. Ξέρετε εκ των προτέρων τις απαντήσεις. ΤΟΛΜΗΣΤΕ! Πάρτε το ρίσκο, σχεδιάστε το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας και εφαρμόστε τον. Μην κρυφτείτε πίσω από δήθεν δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου, που πριν ξεκινήσουν έχασαν το στόχο, το νόημα και το περιεχόμενό τους. Οι πραγματικά χαρισματικοί πολιτικοί είναι αυτοί που χαράσσουν πολιτικές και ανοίγουν δρόμους, βλέποντας στο μέλλον, ακόμα κι όταν οι άλλοι αδυνατούν να το δουν. Ακόμα κι όταν οι άλλοι αντιδρούν, ταμπουρωμένοι πίσω από ανασφάλειες και κοντόφθαλμες θεωρήσεις.

Προχωρήστε τη Διοικητική Μεταρρύθμιση εδώ και τώρα και γράψτε ιστορία. Μην επαναλάβετε τα λάθη και τις κατόπιν πιέσεων εκπτώσεις του Καποδίστρια το 1998. Ο διάλογος δεν είναι πανάκεια. Συχνά μετατρέπεται σε άλλοθι και υπεκφυγή.

vathiprasino.

Δεν υπάρχουν σχόλια: