Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Παπανδρέου: Καθαρό μήνυμα για Ελλάδα αλλά και ευρωζώνη

Καθαρό μήνυμα όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλα και για το σύνολο της ευρωζωνης χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την πολτικη απόφαση των 27 για στηριξη της Ελλάδας. Για το ρόλο του ΔΝΤ διευκρίνισε οτι θα είναι τεχνικής φύσεως και σημείωσε ότι ο ίδιος έχει προσωπικά απευθυνθεί στο Ντομινικ Στρος Καν. Ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το ιδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει επιπλέον μέτρα εαν χρειαστούν, ενώ διέψευσε τα περι αγοράς όπλων από Γερμανία και Γαλλία ως αντάλλαγμα για τη στήριξη


Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού

-Γνωρίζουμε τη δυσκολη κατάσταση της χώρας λόγω της ανεύθυνης πολιτικής του πρόσφατου παρελθόντος.Χασαμε ακόμα και την αξιοπιστία μας, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Ειμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία και την ισχύ της χώρας.

-Θα κάνουμε ότι χρειάζεται. Καθαρός στόχος μείωση του ελλείμματος 4 μονάδες το 2010. Οι εταίροι μας διαπίστωσαν τη βούλησή μας να αλλάξουμε.Πείσαμε μετά από πολλή προσπάθεια.

-Σημαντική η απόφαση της ΕΕ, καθαρό μήνυμα για τη σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Μήνυμα σαφές και προς τους κερδοσκόπους. Εμεις θα ανταποκριθούμε στο μήνυμα αυτό με τις μεγάλες τομές.

-Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό συνεργασία με το ΔΝΤ σε θέματα τεχνικής φύσεως. Δεν έχει τεχνογωνσία η ΕΕ σε παρόμοιες κρίσεις. Το ΔΝΤ μπορει να βοηθήσει για παράδειγμα στις διοικητικές αλλαγές. Είμαι και εγώ σε άμεση επαφή με τον Ντομινίκ Στρος Καν.

-Το μήνυμα ξεκάθαρο από την ΕΕ για στήριξη ευρωζώνης και της ελληνικής οικονομίας. Σημαντική πολιτική απόφαση, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.Ποτέ δεν ζητήσαμε πρόσθετη βοήθεια.

-Το ίδιο το πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει επιπλέον μέτρα, αν χρειαστούν, για να φτάσουμε στο στόχο μας.

- Δεν έχουν συζητηθει λεπτομέρειες που αφορούν μηχανισμούς, διότι πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή αρκει η πολιτική βούληση.

- Αν κάνουμε καλα τη δουλειά μας, θα πάνε όλα καλά. Πρέπει κάθε πολίτης να συμβάλει για να ξεπεράσουμε την κρίση.

-Δεν πρέπει να το κρύβουμε. Είμαστε σε επιτήρηση. Αυτό είναι δεδομένο. Είτε γράφεται σε ένα χαρτί, είτε όχι. Αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας και πρέπει να το πάρουμε πίσω.

- ( για τις κινητοποιήσεις) Να παρουμε θεση, η θα συμβάλουμε ή θα είμαστε απέναντι στο ξεπέρασμα της κρίσης. Πρέπει να γίνει η κριση ευκαιρία για να κάνουμε αλλαγες.

- ( για τα περί αγοράς όπλων από Γερμανία και Γαλλία ως αντάλλαγμα για τη στήριξη) Περίεργο να κανουμε προσπαθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και την ίδια στιγμή να αγοράζουμε όπλα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: