Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΟΔΗΓΟΣ : ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Κανένα ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας- για παράδειγμα, κατάργηση της 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας κ.λπ.αλλά κίνητρα για παραμονή στην εργασία και αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με κατάργηση των εθελούσιων συνταξιοδοτήσεων προβλέπει η τελική κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό. O νόμος Πετραλιά θα εφαρμοστεί... κανονικά (αφορά ΙΚΑ- ΔΕΚΟ- τράπεζες) ενώ για το Δημόσιο θα υπάρξει από το 2013 σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες. Το νέο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τον Απρίλιο δεν αφορά τους ένστολους ενώ υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν το νέο ασφαλιστικό τοπίο σε 5 ερωτήσεις- απαντήσεις:
ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Από το 2018 ή το 2020 οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία δεν θα υπολογίζονται με βάση την καλύτερη πενταετία ή την προσφορότερη- ως προς το ύψος του βασικού μισθούδιετία, αλλά με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Προβλέπεται ο διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης με τον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Η βασική σύνταξη θα αποτελεί το ελάχιστο ποσό, το οποίο καταβάλλεται σε κάθε συνταξιούχο και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο της αναδιανομής του πλούτου. Η βασική σύνταξη είναι ενιαία για όλα τα Ταμεία. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού σε συνδυασμό με την άρση των υποχρεωτικών ηλικιακών ορίων αποχώρησης (58ο σήμερα και μέχρι το 2013 ή 60ό από το 2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν και 35ετία) θα οδηγήσει προοπτικά σε επιμήκυνση της ηλικίας στην οποία θα δύναται ο ασφαλισμένος να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο σύνταξης. Ενδεχομένως το όριο αυτό να είναι η 40ετία και το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 70% του βασικού μισθού.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ;
Θα εφαρμοστεί ο νόμος Πετραλιά, ο οποίος προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ και τράπεζες (μαζί με μείωση συντάξεων) από το 2013.
Σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά αυξάνονται από 1/1/2013 σταδιακά κατά 2 συνολικά έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω 35ετίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31/12/1992. Η αύξηση αυτή του ορίου ηλικίας αρχίζει από 1/1/2013 και γίνεται σταδιακά με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος. Το 2016 το όριο ηλικίας γενικά θα φτάσει να είναι το 60ό, ενώ για όσους έχουν πραγματοποιήσει 7.500 ημέρες ασφάλισης και εργάζονται στα βαρέα- ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) το 57ο για πλήρη σύνταξη και το 55ο για μειωμένη. Επίσης προβλέπεται αύξηση, από 1/1/2013, σταδιακά του ορίου ηλικίας που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω 35ετίας όσων πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι θα συντελείται σταδιακά, κατά ένα εξάμηνο κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής της, ο οποίος φτάνει για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη 10ετία μετά την έναρξη ισχύος εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή το 2022. Ακόμη αυξάνεται από 1/1/2013 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης των γυναικών ασφαλισμένων στους Κλάδους Κύριας Ασφάλισης- Σύνταξης Αυτοαπασχολουμένων, κατά 6 μήνες κάθε έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Αυξάνεται σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ασφαλισμένων του ΙΚΑ για λήψη πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης. Η αύξηση γίνεται σταδιακά, αρχής γενομένης από 1/1/2013, με την προσθήκη ενός εξαμήνου για κάθε έτος και μέχρι το όριο ηλικίας να φτάσει το 60ό.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΝΠΔΔ ΚΑΙ ΟΤΑ);
Ως γνωστόν σχεδιάζεται να γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε περίοδο 7ετίας, από το 2013 έως το 2020. Για το θέμα αυτό άρχισαν συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ. Πάντως το μέτρο δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΑΜΕΙΑ);
Το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την προσαύξηση των μισθών επί των οποίων γίνονταν οι κρατήσεις εισφορών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πλέον ενός ποσού ωρίμασης (συντελεστής 1,5%- 1,8%) ώστε το τμήμα της σύνταξης που θα απονέμει κάθε Ταμείο να είναι υψηλότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει έως και σήμερα, χωρίς όμως να υποχρεώνει τα Ταμεία να καταβάλλουν ποσά τα οποία θα απέχουν πολύ σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές. Υπολογίζεται ότι οι νέες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση θα είναι πιο ανταποδοτικές σε σχέση με τις εισφορές και δικαιότερες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τα Ταμεία.
ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ;
Θα ισχύσει ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, ανεξάρτητα αν προέρχονται από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Το ενιαίο αυτό καθεστώς σημαίνει ότι για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, από μία συγκεκριμένη ημερομηνία από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά, θα έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς που θα περιλαμβάνει:
● Αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών. ● Υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία (ή και για παράλληλη εργασία, εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος), με προσαυξημένες εισφορές.
● Μείωση του ποσού της σύνταξης πάνω από ένα ποσό, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου.
● Προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: