Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Aυτό που περιμένα ήρθε τελικά. Πριν από περίπου μια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση. Ανακοινώνοντας τη συμφωνία που σημειώθηκε για την ελληνική οικονομία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ προέβη στην εξής δήλωση: «Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Έχουμε μια κοινή ευθύνη... για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάση της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.
Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του γάλλου πρόέδρου Νικολά Σαρκοζί, της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, του ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Επίσης ο κ. βαν Ρόμπεϊ ανακοίνωσε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν «αποφασιστικά και συντονισμένα» μέτρα για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα αν χρειαστεί και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοπιστωτική υποστήριξη» από τους ευρωπαίους εταίρους της, παρά τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα δημοσιονομικά της προβλήματα, δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τους κοινούς «κανόνες» που αφορούν τα ελλείμματα. «Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη. Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μία διακήρυξη», είπε η καγκελάριος μετά την άτυπη συνάντηση με θέμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της να είναι σε ετοιμότητα για να «διαφυλάξει» τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα που απειλείται από την ελληνική κρίση, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο του Eurogrοup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παροχής «πολιτικής» στήριξης στην Ελλάδα, που στη συνέχεια θα μεταφρασθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει «δύο στοιχεία», διευκρίνισε η πηγή. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρωματικών μέτρων, για να εγγυηθεί ότι οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος για τον χρόνο αυτό θα επιτευχθούν», δήλωσε η πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και υπό τις συνθήκες αυτές, «οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της», τόνισε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: